Sindikat: Kruševac je dolina stečaja i propalih preduzeća!

Sindikat Kruševac - Milenko Mihajlović

U Kruševcu je u stečaj od 2002. godine otišlo 26 preduzeća, u kojima je radilo oko 11.000 radnika, saopštilo je Predsedništvo Samostalnog sindikata u tom gradu koje je danas zasedalo povodom toga što je predstečajni postupak pokrenut u još dva preduzeća, iz kojih odlazi oko 750 ljudi.

Sindikat Kruševac - Milenko Mihajlović

 

 

U ovoj godini su, podsetili su u sindikatu, u stečaj otišli Konfekcija „Zvezda“, Fabrika ulja i „Savremeni dom“, koji su se u martu našli na spisku firmi predvidjenih za taj postupak, a sada su im se pridružili IMK „14. oktobar“ i Hemijska industrija „Župa“, koji su 1. juna izgubili zaštitu od naplate poverilaca.

Zbog toga što se Kruševac, kako je naveo predsednik tamošnjeg Samostalnog sindikata, Milenko Mihajlović, pretvorio u dolinu stečaja, Predsedništvo Veća sindikata u tom gradu zatražilo je reakciju nadležnih državnih i lokalnih institucija.

„Imamo još nekoliko preduzeća koja je moguće spasiti i zato tražimo od relevantnih institucija, kako u gradu tako u Republici, da predstečajni postupci koji su otvoreni u ovim firmama budu rešeni ne kao likvidacije već kao reorganizacije“, saopštio je Mihajlović zaključak Predsedništva.

Sindikat je zatražio i da se Gradsko veće i ostale lokalne institucije što pre oglase i naprave strategiju rešavanja problema preduzeća u stečaju, bez obzira što nemaju posebne ingerencije.

„Mogu preko resornih ministarstava da pokrenu incijativu, a ne da se obećava a da se praktično ništa ne dešava. Ništa nam ne znači kada kažu da će se sudbina IMK „14.oktobar“ rešavati po modelu FAP-a, a kada se u tom pravcu ništa ne dešava“, kazao je Mihajlović.

Podsetio je da je Industrija mašina i komponenata „14.oktobar“ osnovana 1923. godine, da se fabrički krug prostire na površini od 60 hektara, nedaleko od centra grada, da je pod halama čitav hektar, kazavši i da nikome nije jasno kako i zašto se fabrika nije našla na spisku zaštićenih od naplate poverilaca.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply