Sindikalci traže zaštitu Trajala i nakon završetka zaštite države!

Radnici se nadaju da će fabrika opstati

„TRAJAL“ –  Strahuju od stečaja-Sindikalci traže rešenje za „Trajal“, korporacija bez zaštite u maju. Tvrde da imaju tržište. Dugovi nekoliko desetina miliona evra

 Radnici se nadaju da će fabrika opstati

Radnici se nadaju da će fabrika opstati

 

SINDIKALCI „Trajala“ traže hitnu izradu plana za rešenje statusa ove korporacije koja upošljava više od 1.000 radnika, jer zaštita od prinudne naplate ističe do kraja maja. Dugovi „Trajala“, prema informacijama sindikata, iznose nekoliko desetina miliona evra.

– Nijedna fabrika u Kruševcu nije pokrenuta posle odlaska u stečaj, zato smo bili protiv stečaja i krajem prošle godine, ali i sada – iznosi Milosav Vukojičić, predsednik Samostalnog sindikata u fabrici. – Imamo tržište, ugovorene poslove i 99 posto sam siguran da ćemo opstati.

Nije, međutim, odobreno da se „Trajal“ dobrim delom, ranije, reši ogromnih finansijskih obaveza.

– Usaglasili smo sa premijerom, nadležnim ministarstvima, Poreskom upravom i Generalštabom VS usvajanje sadržaja amandmana koji je trebalo da se unese u poreski zakon, a reč je o regulisanju potraživanja putem tzv. trojne cesije – iznosi Nestorović. – Taj član zakona bi svakako rešio probleme svih fabrika koje imaju i namensku proizvodnju, ali uz obrazloženje da amandman nije usvojen zbog protivljenja MMF-a, to pitanje je ostalo otvoreno.

Nestorović pojašnjava da je jedini način za rešavanje statusnog problema „Trajala“ da rukovodstvo najkasnije do 10. maja završi i preda sudu unapred pripremljen plan reorganizacije što bi kasnije stečajni upravnik i usvojio. U međuvremenu, poručuju sindikalci, treba da se radi na pribavljanju saglasnosti poverilaca.

– Taj UPPR obično podrazumeva i grejs period od godinu do dve dana, a podrazumeva i uredno isplaćivanje dugova ukoliko se poverioci slože – kaže Ljubiša Nestorović. – Najveći poverioci „Trajala“ su Banka Inteza, Komercijalna banka (Pariski i Londonski klub) i bivši vlasnik, bugarski „Brikel“, čije dugovanje je sporno.

Procenjuje se da je oko 100 radnika tehnološki višak, koji može da se „reši“ korišćenjem socijalnog programa. Premijer Aleksandar Vučić je na stranačkom mitingu u subotu poručio sa govornicima radnicima ovog preduzeća da neće dozvoliti da odu u stečaj.

PROPALA PREDUZEĆA

ČAK 29 stečajeva zadesilo je kruševačku privredu od 2002. godine. Pored „Trajala“, samo je Fabrika maziva među sedam preduzeća u restrukturiranju lane izbegla stečaj. Privatizacija „Trajala“ sa „Brikelom“ raskinuta je pre više od dve godine. Bugari su za 12,2 miliona evra kupili tadašnjih pet fabrika u kojima je radilo čak 3.500 ljudi.

Izvor: Novosti.rs

Link: http://www.novosti.rs/vesti/srbija.73.html:601297-Strahuju-od-stecaja

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply