Sindikalci Sindikata Sloga protestovali u Kruševcu!

Foto S. Babović

„Sloga” protestovala u Kruševcu – Članovi Udruženih sindikata Srbije „Sloga“ održali su protest u Kruševcu kako bi podržali svoje aktiviste iz „Trajala“, ali i da bi skrenuli pažnju na sve žrtve tranzicije

 Foto S. Babović

KRUŠEVAC – ČLANOVI Udruženih sindikata Srbije „Sloga“ odlučili su se da povodom Međunarodnog praznika rada protestuju u Kruševcu kako bi podržali svoje aktiviste, nedavno proglašene tehnološkim viškom u korporaciji „Trajal“, ali i da bi skrenuli pažnju na sve žrtve tranzicije, poručili su danas predstavnici ovog sindikata kojima su podršku na Trgu kosovskih junaka pružili članovi Levice Srbije.

 

– U Srbiji se, na žalost, borimo za ona ista prava za koja su se u svetu ljudi borili pre jednog i po veka – navodi Vladimir Radosavljević, potpredsednik USSS. – Naš najveći problem je prevelika nezaposlenost, a i oni koji su zaposleni od donošenja aktuelnog Zakona u radu, uglavnom su zaposleni kao prekarni radnici bez ikakvih prava i iznajmljuju se kao sredstva za rad. Retka su redovna primanja.

Radosavljević poručuje da radnike prate sve vrste mobinga, da su izloženi najekstremnijih torturama, da nemaju prava na bolovanje, petodnevnu radnu nedelju i osmočasovno radno vreme i da danas nema razloga za slavlje. Njegov sindikalni kolega, jedan od razloga okupljanja, Vladica Tomašević, ističe da nije tačno da je dobio otkaz iz objektivnih razloga, jer za njega nije bilo posla.

– Najprirodnija stvar je danas biti u Kruševcu, gradu u kome je potpuno uništena industrija, proizvodnja, ne samo sada, već i proteklih 20 godina – iznosi Borislav Stefanović, lider Levice Srbije. – Kruševac je nekada zapošljavao oko 30.000 industrijskih radnika, dok je danas taj broj spao na nekih 2.500. A bez proizvodnje i fabrika ne može da se pokrene ekonomija, jer ona ne može da se zasniva samo na trgovini i finansijskim uslugama.

Oko 50 protestanata je nakon kraćih govora predstavnika sindikata i Levice na skupu „Minut do 12“, prošetalo do IMK „14.oktobar“, nekadašnjeg simbola kruševačke privrede. Okupljeni poručuju između ostalog da Zakon o radu koji je osmišljen u korist poslodavca, a ne radnika, pod hitno mora da se promeni, te da je ekonomski model, koji podrazumeva subvencije stranim investitorima, koji zauzvrat ne nude našim radnicima prava kao u zemljama odakle dolaze, nije održiv.

SINDIKATI

PREDSTAVNICI USS „Sloga“ ponovili su u Kruševcu neslaganje sa rukovodstvom Saveza samostalnih sindikata Srbije SSSS i Ujedinjenih sindikata „Nezavisnost“,za koje smatraju između ostalog, da su „amortizeri radničkog nezadovoljstva i prikriveni saradnici svih vlasti do sada“.

Izvor: Novosti.rs

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply