Savetovanje o profesionalnoj orijentaciji maturanata – forenzičar, inspektor i vatrogasac predavači

Da li poslovi koje obavljaju forenzičari podsećaju na one u krimi serijama i koje su sve vanredne aktivnosti kojima se vatrogasci bave, moglo se čuti juče, 26. marta u sali Narodnog muzeja Kruševac u okviru prvog realnog susreta organizovanog u sklopu Karijernog info kutka, pri kruševačkoj Kancelariji za mlade.

Šta rade inspektori kriminalistike, forenzičari i vatrogasci u Kruševcu?

 

 

Prve realne susrete otvorio je koordinator Karijernog info kutka u Kruševcu i asistent za rad sa mladima u Kancelariji za mlade, Vanja Rakić, napomenuvši da su realni susreti nastavak veoma uspešnih rezultata u sferi profesionalne orijentacije koje je Kancelarija za mlade grada Kruševca postigla tokom prošle godine.

Prisutne je pozdravio i Nikola Petrović, pomoćnik gradonačelnika za omladinu i sport, ističući da Grad podržava  inicijative mladih i projekte poput ovog, poželevši svim maturantima uspešan upis na željeni fakultet, ali i vraćanje stečenog znanja i iskustva u rodni grad nakon studiranja.

Nakon sprovedene neformalne ankete među mladim Kruševljanima izdvojila su se neka zanimanja o kojima bi želeli da saznaju više, pa su upravo zbog toga gosti prvog realnog susreta u Kruševcu bili zaposleni u MUP-u Srbije. Inspektor i inspektorka kriminalistike, forenzičar i vatrogasac bili su voljni da okupljenim osnovcima i srednjoškolcima ispičaju pozitivne i negativne strane svog posla, zanimljive situacije, kao i da odgovore na poneko „škakljivo“ pitanje.

„Što se rada u policiji tiče postoje različiti putevi obrazovanja“, započeo je priču o svojoj karijeri Dejan Perović, forenzičar iz kruševačke Policijske uprave, dodajući da se forenzičarski poslovi mogu obavljati nakon završetka različitih fakulteta, a da je kriminalistika nauka u kojoj se koriste sve druge nauke.

Oko dve stotine mladih okupljenih u sali Narodnog muzeja Kruševac od Perovića je moglo čuti mnoštvo korisnih saveta. Da je karijera promenljiv pojam, da nije nemoguće predomisliti se kada je izbor fakulteta u pitanju, kao i da jedna izgubljena godina nije strašna ukoliko mlada osoba nakon nje pronađe sebe, bili su neki od saveta.

„Odnos prema poslu je najbitniji. Ako vas posao zanima i svakodnevno se trudite i usavršavate, bićete bolji od onoga koji ima veći prosek na fakultetu od vas, ali kome nije stalo do posla“, dodao je Perović.

realno1

Naredni govornik, Marko Bekčić, pričao je o svom poslu na suzbijanju imovinskih delikata, istraživanju teških krađa i razbojništava. Od Bekčića su prisutni učenici mogli saznati da se u realnosti ništa ne dešava kao što je prikazano u popularnim serijama, da je za rešavanje krivičnog dela potrebno više od nekoliko časova, kao i da postoje određene procedure koje je neophodno ispoštovati. Hapšenje je glavni proces koji vidite u serijama, ono se u realnosti obavlja u poslednjih pet minuta, ali mu pethode dani pa čak i meseci ozbiljnog rada.

„Značka i oružje ne predstavljaju – moć, kako mnogi misle, već sa sobom nose ogromnu odgovornost“, zaključio je inspektor Bekčić.

S obzirom da pomenuti projekat Profesionalna orijentacija pažnju javnosti usmerava i na temu rodne ravnopravnosti kada je zapošljavanje u pitanju,  o svom zanimanju u policiji, pričala je i jedna dama.

Kako izgleda posao inspektora kriminalistike ako ga obavlja ženska osoba prisutnima je objasnila Marija Ivanović, ističući kako je pozitivno izenađena što vidi veliki broj devojaka u sali. Marija je završila Višu školu unutrašnjih poslova, a nakon zapošljavanja i Pravni fakultet.

„Nekada je posao jako težak, pa razmišljam kako bih pre radila u cvećari. Puno puta sam bila u situaciji da čučim u zasedi po lošem vremenu i po pet sati. Kada je porodica i privatni život u pitanju, mnogo je odricanja. Ali kada bih ponovo birala izabrala bih ovaj posao jer zaista volim da radim na ovom radnom mestu“, podelila je svoje iskustvo Marija.

Ona je dodala da joj je veoma drago što primećuje da je sve više žena u struci, jer je ona sama bila druga žena po redu na ovoj poziciji u Kruševcu ikada.

Komandant vatrogasne službe, Vladica Stanković, i njegova ekipa izlaze prvi na lice mesta kada su u pitanju vanredne situacije.

„Pun naziv našeg zanimanja je vatrogasac – spasilac, što obuhvata mnogo veći spektar aktivnosti od gašenja požara, a spasavanje života je upravo najlepši i najbolji deo našeg posla“, ispričao je Stanković prisutnima, nakon čega je naveo konkretne primere spasavanja ljudi iz bunara dubokih i po 13metara, izvlačenja osoba iz kola nakon saobraćajne nezgode, kao i višednevnog gašenja šumskih požara.

„Da biste obavljali posao vatrogasca potrebno je da završite srednju školu tehničkog usmerenja, poželjno da imate dozvolu za C kategoriju kao i da su vaše psihofizičke sposobnosti na određenom nivou. Nakon primanja u radni odnos polaže se poseban kurs za vatrogasce, a ukoliko nakon toga želite da se usavršavate predlažem da upišete Fakultet za bezbednost u Nišu, smer Zaštita od požara“, savetovao je Stanković okupljene mlade.

Svi govornici su se složili da njihovo radno vreme zaista ne postoji, da moraju biti dostupni 24h, kao i da ni jedan njihov radni dan nije nalik sledećem. Takođe su svi dodali da ih motiviše i pokreće rad na terenu i da ih kancelarijski posao nikada ne bi zadovoljio. Još jedan zajednički zaključak govornika koji se mogao izvući nakon pojedinačnih izlaganja, je da je za sva predstavljena zanimanja neophodno da osoba koja ih obavlja bude timski igrač jer uspeh posla zavisi upravo od izgradnje kvalitetnog tima i dobrih odnosa sa kolegama.

Na izlasku iz sale muzeja mlade su čekale brošure sa mnoštvom informacija koje će im pomoći da odaberu pravo zanimanje, a iz Karijernog info kutka najavljuju nove realne susrete koji će se fokusirati na oblasti umetnosti i sporta.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply