Samo bugari i makedonci imaju manje plate od nas

Već šest godina zaredom prosečna zarada kaska za inflacijom, što urušava standard, a povišice se više niko i ne seća. Zarade godišnje padnu do 20 odsto, lošije plaćeni Bugari i Makedonci

Među 1,7 miliona radnika u Srbiji malo će koji potvrditi da mu je u poslednjih šest godina standard porastao. U 2008. godini prosečna zarada, računaju u Republičkom zavodu za statistiku, iznosila je 32.746 dinara, a u 2013. se popela za samo šest ”crvenih”. Taj rast je zabeležen samo na papiru jer je inflacija pojela znatno više, pa su radnici još i na gubitku.

Prema podacima RZS, prosečne zarade u Srbiji slabo su se pomerale u godinama iza nas. Pre ekonomske krize, u 2007. godini, prosečna neto zarada je iznosila 27.759 dinara, godinu kasnije 32.746, da bi u 2009. pala čak na 31.733. A u 2011, godini planiranog izlaska iz krize, plata je bila svega 34.009 dinara, odnosno tek 1.263 dinara više nego u 2008.

– Plate nikome nisu rasle. Naprotiv. U svakoj godini su devalvirale za 15 do 20 odsto, počev od 2008. pa do danas – objašnjava Ivica Cvetanović, predsednik Konfederacije slobodnih i nezavisnih sindikata. – A čak su i dve godine bile zamrznute, iako je inflacija sve vreme rasla.

Plate se već godinama ne povećavaju ni u privatnom ni u državnom sektoru, ocenjuje Cvetanović, jer i ono malo što mora da raste jer zakon tako naređuje, zapravo je čista simbolika:

– To znači da su, na primer u 2012. plate porasle za četiri do pet odsto, ali je inflacija bila 12,2 odsto. A u ovoj će se godini, u javnom sektoru, ukupno podići za samo dva odsto, što je katastrofa. U realnom sektoru je još gore, jer tamo svaki drugi radnik radi za minimalac, pa je samim tim minimalna zarada postala prosečna.

Ipak, o značajnijem podizanju plata, pa ni onih minimalnih, još nema reči, a najveći protivnici dizanja cene radnog časa su poslodavci. Dragoljub Rajić, direktor Unije poslodavaca Srbije, kaže da je osnovni razlog u tome što je minimalna zarada osnovica za podizanje svih ostalih plata, a to privreda ne može da izdrži:

– Ovi koeficijenti idu u rasponu od 1 do 5,5 i podizanje minimalca ne bi se odrazilo samo na one koji primaju najniže zarade, već bi izazvalo podizanje više stotina hiljada ostalih plata, za šta nema novca ni u privredi ni u javnom sektoru. Trenutni budžetski deficit je 122 milijarde dinara i Srbija će u toku 2013. godine morati da se zaduži kako bi obezbedila redovnu isplatu penzija i zarada u javnom sektoru.

Da su plate u Srbiji male, računa i ekonomista Miroslav Zdravković i navodi da su iza nas samo Makedonci i Bugari, ali on za to krivi našu produktivnost:

– Nemci, na primer, imaju visoku tehnologiju i odličnu organizovanost pa, iako efektivno rade najmanje sati, oni su najproduktivniji i njihove plate su najveće. U Srbiji se već decenijama ne investira, tehnologija je sasvim zastarela i zato su naši radnici neproduktivni, a samim tim i loše plaćeni. Zato danas spadamo u najjeftiniju radnu snagu.

Izvor: Novosti online

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply