Sajam zapošljavanja u Kruševcu – nedostaju zidari, zanatlije i majstori

foto:S. Babović

SAJAM ZAPOŠLjAVANjA U KRUŠEVCU Broj gradilišta raste, ali nema ko da zida – Deficitarna zanimanja srednje stručne spreme: građevinci, zanatlije, majstori. Desilo se i da kuvar bude alergičan na brašno, sa završenom srednjom stručnom školom, a da saobraćajnu školu dekretom iz Ministarstva prosvete upiše invalidno lice, nesposobno za obavljanje posla vozača!

 foto:S. Babović

KRUŠEVAC – Oko 30 poslodavaca se na 26. Sajmu zapošljavanja u Kruševcu, koji je otvoren danas u hali Sportskog centra, bacilo u potragu za više od 200 radnika i ta brojka je bez nemačkog poslodavca iz automobilske industrije – “Kromberg i Šubert”, koji je takođe traži radnu snagu, budući da prema ranijim najavama do 2022. godine treba da uposli čak 2.500 ljudi.

U filijali Nacionalne službe za zapošljavanje, koji organizuje sajam, napominju da poslodavci u kruševačkom krjau imaju muku da pronađu radnike, te da nedostaju zidari, stolari, građevinci različitih profila. Podignuta je i starosna granica, jer je dobrih majstora sve manje. Poslodavcima je teško i da nađu zamenu za iskusne zanatlije koji odlaze u penziju.

-Najviše se traže zanatska zanimanja, srednje stručne škole (od vozača, preko metalostrugara, lica koja su iz oblasti prehrambene industrije-kuvari, konobari) – napominje Predrag Marković, direktor filijale NSZ. – Ako gledamo statistiku, nemamo mnogo deficitanrih zanimanja. Dešava se da imamo određen profil na evidenciji, ali da je pitanje koliko je spreman za rad. Imali smo i situaciju sa kuvarom na evidenciji NSZ, koji je bio alergičan na brašno.

SVI BI U KROMBERG I ŠUBERT NEMAČKI poslodavac “Kromberg i Šubert” nije, prema saznanjima NSZ postavio posebne kriterijume u vezi sa prijemom radnika, u smislu strčne spreme. U septembru je rađena prva selekcija, a čak 240 lica konkurisalo je za 90 ranih mesta u proizvodnji. Koliko je interesovanje za rad u automobilskoj inudstrji veliko pokazuje podatak i sa sajma: za 15 minuta primili su čak 100 prijava!

Posao u Rasinskom okrugu traži 24.300 lica, u Kruševcu nešto ispod 14.000. Svedočenja uspešnih građevinskih firmi je da dobre radnike traže tokom cele godine. Tako su iz “Tehnogradnje” na sajmu potražili rukovaoce građevinskih mašina, vozače teretnih vozila “E” i “C”, inžinjera geodezije.

-Sve su to deficitarna zanimanja, jer se dosta gradi u Srbiji – ocenjuje za “Novosti” Tatjana Marić, referent za radne odnose u “Tehnogradnji”.

– Mi smo firma koja prima sve vreme. Trenutno imamo 230 radnika, a svake godine sve je više zaposlenih. Teško je naći dobre tesare, armirače.

U “Kruševacputu” navode da su neretko prinuđeni da angažuju radnike i iz drugih mesta.

 

-Posla imamo stalno, 15. novembra krećemo i sa zimskim održavanjem puteva, a ako to vreme dozvoli, rade se i drugi poslovi i projekti – navodi za “Novosti” Dragan Simić, predstavnik “Kruševacputa” na 26. Sajmu zapošljavanja.

I “Novosti” nisu imale sreće da na sajmu pronađu majstora, ali je zato bilo vrlo kvalifikovanih radnika sa ozbiljnim šansama za zaposlenje. Kruševljanka Snežana Miljković(49)jedna je od njih.

-Radila sam šest fodina u firmi koja je odlazila u stečaj, u međuvremenu sam usavršavala jezike,engleski i nemački, kao i rad na računaru – kaže nam Snežana Smiljković, inžinjer hemijske tehnologije.

-Nije mi bilo lako da nađe, posao, već godinama ga tražim. Sada sam predala biografije u “Ribinu” i “Kuper tajersu”.


Izvor: Novosti

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply