Sa apoteke Kedrović uklonjeno staro tradicionalno ime čuvenog osnivača apoteke u Kruševcu

Kruševac ostaje bez apoteke iz 1868. godine – Sa apoteke u centru Kruševca koja je do nedavno nosila ima Dragoslava Kedrovića, osnivača prve apoteke u Kruševcu daleke 1868. godine, uklonjeno je njegovo ime.

U tekstu na portalu Krusevacgrad.rs. se postavlja pitanje da li će ova apoteka od sada biti jedna u nizu numerisanih apoteka „Dr Max“ koji je kao koncesionar preuzeo kruševačku apotekarsku ustanovu.

Odlukom donetom na poslednjoj sednici gradske skupštine, ovom lancu apoteka pripašće i prostor svih apoteka koje je ova ustanova imala.

Navodi se da je ime Kedrovića od velikog značaja za zdrvastvenu istoriju Kruševca.

Dragoslav Kedrović je u Kruševcu osnovao prvu apoteku 1868. godine. Bila je to tek šesta apoteka u tadašnjoj kneževini Srbiji.

Kako je za  portal rekla Zorica Simić, etnološkinja u Narodnom muzeju Kruševac, Kedrović je zajedno sa učiteljima i profesorima prosvećivao narod, osnovao je i Fond za pomoć siromašnim đacima, seljake je učio kalemljenju, kako da se pravilno hrane, pravilno leče… Za svoje zasluge odlikovan je ordenom sv. Save, a za učešće u ratovima Takovskim krstom.

Izvor: Novaekonomija.rs

Link: https://novaekonomija.rs/vesti-iz-zemlje/kru%C5%A1evac-ostaje-bez-apoteke-iz-1868-godine

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply