Ronioci iz Kruševca spasavali obrenovčane

Ronioci - ronjenje Kruševac

Nezaboravni podvizi članova Kluba za podvodne aktivnosti iz grada na Rasini. Kada je trebalo, hrabro zaranjali i u tminu poplavljenih šahtova

Ronioci - ronjenje Kruševac

Rame uz rame sa profesionalcima iz više specijalnih jedinica, i ronioci iz grada na Rasini pretraživali su teren u Obrenovcu, a posle prvih evakuacija članovi Kluba za podvodne aktivnosti u sablasnom gradu ostali su jedini civili…

– Sami smo odlučili da pomognemo, s obzirom na to da smo licencirani i kao instrukturi, i kao ronioci, sa potrebnom opremom i medicinarom u timu… Ja sam bio u Crnoj Gori na seminaru, ali smo sa naša dva čamca krenuli najpre u Šabac, a potom u Obrenovac. Moj sin Marko, ronilac i viši fizioterapeut, te kolega Borislav Petrović, već su bili u Obrežu kod Varvarina i tragali za navodno nestalim čovekom – ponosan je Miroljub Bićanin, međunarodni instruktor ronjenja koji, pored obuke u Kruševcu, vodi i Internacionalni centar u Čanju.

Četvrtog dana golgote u Obrenovcu, stariji Bićanin se – skupa sa sinom i Petrovićem – javio kriznom štabu u poplavljenoj opštini.

– Po povlačenju civila, naš zadatak bio je pretraga terena, a dobili smo možda i najteži sektor: Šljivovica, Belo Polje i centar grada. Akcija je započinjala čim se razdani, a završavala se kasno uveče, pa smo tako u čamcu proveli tri cela dana… Nailazili smo na mnogo uginulih životinja, bili u grupi koja je pronašla džip sa stradalim ljudima, a posebno je zahtevno bilo zaranjanje u poplavljene šahtove, jer se ne vidi baš ništa. Zbog zagađenosti vode, posle zarona, morali smo da prolazimo i posebnu proceduru dezinfekcije – objašnjava ronilac Borislav Petrović.

Posle svega, Kruševljani su se u rodni grad vratili sa potpuno uništenim čamcima, ali im nije žao…

Mnogi su u ovim poplavama, vele, izgubili i kuće, i najmilije, a njihovo je bilo da pomognu koliko mogu. Ne zaboravljaju da pomenu i hiljade volontera koji su nosili nepoznate ljude na leđima, pakovali džakove s peskom, donosili hranu i vodu… Zajedno su, kažu, pobedili poplave!


ČESI I RUSI

Humanost kruševačkih ronilaca odavno je poznata jer, već čitavu deceniju, besplatno obučavaju osobe sa invaliditetom, a pomažu i pri rehabilitaciji ljudi kojima su amputirani ekstremiteti…

– Najjači utisak na nas ostavili su pripadnici češke specijalne jedinice, koji su doneli pumpe ogromne snage, kao i ruski spasioci. Kada smo predložili da im se nađe dobar smeštaj, odgovorili su kako su došli da spasavaju ljude i da nije vreme za odmor – vele hrabri sagovornici “Novosti”.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply