Romski prisilni brakovi: Sa 9 godina se ugovara brak, a sa 13 godina devojčice rađaju bebe!

PRISILNI BRAKOVI DEO DETINjSTVA: Rađaju decu i pre nego što odrastu – Potresne ispovesti mladih romskih nevesta iz Kruševca. Udate su sa devet godina, a porađaju se pre trinaeste

ČAK 85 odsto romskih devojčica u Kruševcu udato je do punoletstva, a 70 odsto je do 18. godine rodilo prvo dete, pokazuje istraživanje Udruženja „Romani cikna“. Dramatični rezultati ispitivanja na uzorku od 200 Romkinja ukazuju da ugovoreni brakovi ne samo da nisu iskorenjeni, već se ta strašna praksa retko prijavljuje, teško otkriva i još teže dokazuje.

– Obučene anketarke uspele su da dobiju vrlo iskrene odgovore žena od 18 godina i starijih od 50 godina, u tri romska naselja u Čitluku, Panjevcu i naselju „Marko Orlović“ i u više prigradskih sredina. Rezultati su, koliko god da smo se pripremale na njih, bili strašniji od pretpostavki – predočava za „Novosti“ sociolog Jasmina Todorović. – Naišle smo i na dva drastična slučaja kod ispitanica koje danas imaju više od 30 godina. Udate su sa devet, odnosno 11 godina, a porodile su se sa 13 i 14 godina.

Nezrele tinejdžerke nekada veruju da je udaja sa 12 ili 13 godina inicijacija u svet odraslih.

PROČITAJ JOŠ:  Ima li grejanja u Opštoj bolnici Kruševac? Do pre dan-dva jedino grejanje je bilo priručnim grejalicama i klima uređajima, pacijenti na Infektivnom odeljenju i Ginekološko-akušerskom, gde su i bebe, su se utopljavali ćebićima i grejalicama

– Od malih nogu se navikavaju da uče kućne poslove – napominje za „Novosti“ volonterka Milica Petrović.

Dešava se da posledice ranih brakova budu nasilje i trgovina ljudima. Udatu maloletnicu nekada tuku članovi nove porodice, teraju je da prosi i da „radi na kontejnerima“. Njihova svedočanstva mogu se pročitati u zbirci potresnih ispovesti „O ovome se ćuti“, koje su članice Udruženja prošle godine pripremile sa volonterkama više organizacija Ženske romske mreže.

– Imala sam 14 godina, a moj muž 15 – svedoči jedna Romkinja. – Odmah posle svadbe otišli smo u Italiju, tamo me je čekao pravi pakao. Danima su me tukli da naučim da kradem muž, svekar i svekrva. Muž mi je butine bušio nožem i stavljao so na ranu.

„Brakove“ u romskoj zajednici još ugovaraju roditelji i porodice. Iako je većina anketiranih Romkinja protiv prisilnih bračnih veza, vremenom su prestale da veruju da će otporom sprečiti ranu udaju.

– U okviru istraživanja saznali smo da je policija imala najtačnije pretpostavke u vezi sa „tamnom brojkom“ sklapanih brakova – kaže Snežana Živković, jedan od osnivača Udruženja i sociolog Centra za socijalni rad. – Predstavnici institucija misle da je neophodno da se uspostavi bliža međusektorska saradnja kako bi se izborili sa problemom.

PROČITAJ JOŠ:  U Aleksandrovcu potvrđeno da je 12 osoba zaraženo Korona virusom i odmah je uvedeno vanredno stanje, u Rasinskom okrugu 22 ljudi zaraženo poslednjeg dana

Iz Udruženja „Romani cikna“

Projekat „Mobilizacija zajednice u borbi protiv ranih, ugovorenih i prisilnih brakova“ pokazao je da romske devojčice često odustaju od školovanja već pri kraju nižih razreda osnovne škole. U teoriji, njihov izostanak sa nastave bi trebalo da alarmira ustanove da ako ne mogu da saznaju tačan razlog odsustvovanja, slučaj prijave prosvetnoj inspekciji.

Dešava se, međutim, da se sve završi na prekršajnom kažnjavanju porodice sa 5.000 dinara. Centar za socijalni rad neretko bude obavešten o prisilnom braku tek kada dođe do komplikacija prilikom porođaja maloletnice i ukoliko nevesta ostavi bebu.

– Problem je što se uglavnom suočavamo sa vanbračnim zajednicama i ritualnim sklapanjem brakova, koji se praktično nikada i ne ozvaniče – iznosi Jasmina Todorović. – I kada se prijavi, teško se dokazuje postojanje takvog braka.

ISPOVEST

– KADA sam se probudila, bila sam u bolnici. Tamo sam saznala da me je svekar silovao… – glasi deo ispovesti jedne prisilno udate Romkinje, koja je kasnije pobegla sa ocem u Nemačku. – Sada imam 52 godine, u penziji sam i imam sve, ali košmar koji sam doživela uvek mi je pred očima. Srećom, tu su mi bratanice koje volim kao svoje ćerke, nikada nisam dozvolila da ijedna devojčica iz moje familije bude udata i prodata na taj način.

PROČITAJ JOŠ:  Fabrika PPT Armature iz Aleksandrovca obustavila rad na dve nedelje zbog masovne zaraze radnika Korona virusom

 

PREPRODAJA

ROMSKE maloletnice u praksi se udaju sa 16,5 godina, uglavnom za mlađe punoletne Rome, ali bilo je i drastičnih razlika u godinama. Brakovi su ugovarani za zlato, evre, kola, svinje, cigarete… Bilo je i „preprodaja“ već „kupljenih“ malih supruga, koje samo „proslede“ u neku drugu porodicu.

Izvor: Novosti.rs

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply