RIK odbio kandidaturu kapetana Predraga Vučetića iz Kruševca za predsedničke izbore 2017.

Predrag Vučetić predao RIK-u kutije bez potpisa

Republička izborna komisija odbila je sinoć da proglasi Predraga Vučetića za kandidata na aprilskim izborima za predsednika Srbije.

Predrag Vučetić predao RIK-u kutije bez potpisa

Kako nam kaže sagovornik koji je pratio sednice RIK, Predrag Vučetić, diplomirani oficir policije i pravnik, juče popodne je predao kutije navodno sa potpisima za predsedničku kanadidaturu, ispred grupe građana „Bela lađa”. Međutim, u kutijama se nije nalazio nijedan potpis, zbog čega mu j e RIK dao rok od 48 sati da preda novih 10.000 potpisa. Ipak, niko u RIK, kako nam je rečeno, ne očekuje da će to učiniti i da je zapravo reč bila o šali.

On je juče oko 17 časova predao RIK-u potpise, kada je i nadležnima ukazao na propuste koje je prilikom prikupljanja potpisa za njegovu kandidaturu načinila Gradska uprava u Kruševcu koja mu prema njegovim rečima nije omogućila da slobodno prikuplja potpise.

Njegova grupa građana podnela je krivičnu prijavu osnovnom javnom tužilaštvu protiv nadležnih organa u gradskoj upravi jer mu nisu dopustili da zauzme javnu površinu na platou Trga kosovskih junaka u Kruševcu radi promocije i prikupljanja potpisa za kandidaturu i time prekršila zakon, piše na zvaničnoj fejsbuk grupi GG Bela lađa.

PROČITAJ JOŠ:  Predsednik Srbije večeras obilazi radnike koji grade novu Kovid bolnicu u Kruševcu

Oni smatraju da je on bio onemogućen da overi prikupljene potpise birača i time „postavljen u diskriminisan i neravnopravan položaj u odnosu na ostale kandidate, a birači sprečeni u ostvarivanju prava da biraju“.

Vučetić je zamenik komandira Policijske stanice u Trsteniku, a bio je i član mirovne misije Ujedinjenih nacija na Haitiju u kojoj je dobio medalju UN-a za zasluge.

Široj javnosti je postao poznat kada je na ove godine na Trgu kosovskim junacima u Kruševcu održao Sretenjski protest protiv državnih institucija.

– Vreme je da ponovo postanemo slobodni jer kada se vlast oseti ugroženom, ona počinje da sprovodi represiju i zastrašivanje, uz to ograničavajući slobode i prava građana, među koje spadaju i one političke, rekao je tada Vučetić.

RIK je 13. marta Grupi građana „Bela lađa – Kapetan Vuč@ić“ dao rok od 48 sati da ispravi nedostatak i podnese pravno validne potpise birača.

Za predstojeće izbore RIK je proglasio 11 kandidata: kandidata Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića, kandidata grupe građana „Za Srbiju bez straha“ Sašu Jankovića, kandidata Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja.

PROČITAJ JOŠ:  Predsednik Srbije večeras obilazi radnike koji grade novu Kovid bolnicu u Kruševcu

Zatim kandidata grupe građana „Moramo bolje“ Vuka Jeremića, kandidata Dveri Boška Obradovića, kandidata pokreta Dosta je bilo Sašu Radulovića i kandidata Demokratske stranke Srbije Aleksandra Popovića.

Kandidati su i predsednik Opštine Čajetina Milan Stamatović u ime Grupe građana „Za zdravu Srbiju“, Miroslav Parović ispred Narodnog slobodarskog pokreta, Nenad Čanak ispred Lige socijaldemokrata Vojvodine i Luka Maksimović, zvani „Ljubiša Preletačević – Beli“, koga je predložila grupa građana „Ljubiša Preletačević Beli, Beli – Samo jako“.

Izvor: Alo, Danas, N1

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply