Rešavanje problema 14. oktobra po modelu FAP-a iz Priboja

Foto: Tanjug

Radnici IMK „14. oktobar“ iz Kruševca prihvatili su da se problem te fabrike rešava po sličnom modelu koji je primenjen u Fabrici automobila (FAP) iz Priboja.

Foto: Tanjug

Kako je Tanjugu rekao predsednik sindikata „Nezavisnost“ Dejan Mutavdžić, odluka je doneta krajem prošle nedelje, posle sastanka sa ministrom privrede Sašom Radulovićem u Kruševcu.

Mutavdžić je objasnio da bi radnici „14. oktobra“ koji su do prošle srede protestovali ispred Gradske uprave, do 15. novembra trebalo da prime jednu minimalnu zaradu, a do 15. decembra još jednu.

„Poslovodstvo ima rok da do kraja novembra ministarstvu privrede dostavi procenu imovine na realnim osnovama i ukoliko se to dogodi, kvalifikujemo se da nam se poveže radni staž, ali i za kreditnu podršku za pokretanje proizvodnje“, rekao je Mutavdžić.

Radnicima b, kako je precizirao, zaostale zarade, ukoliko rukovodstvo obavi „domaći zadatak“, bile isplaćene od Nove godine u minimalnom iznosu, a ostatak bi od realnih zarada trebalo da bude konvertovan u potraživanja zaposlenih prema fabrici i biće tretiran kao i sva druga potraživanja.

Mutavdžić je rekao da radnici ne mogu biti u potpunosti zadovoljni jer jedan zahtev još nije ispunjen, a reč je o overi zdravstvenih knjižica, ali je izrazio nadu da će država i za to pronaći rešenje.

Prema najavama poslovodstva, uskoro će se sprovesti i anketa o dobrovoljnom napuštanju fabrike putem socijalnog programa.

S druge strane, predsednik samostalnog sindikata Ljubiša Velimirović potvrdio je danas Tanjugu da su radnici prihvatili predlog ministarstva, kako bi prehranili svoje porodice, ali napominje da ta ponuda još nije zvanično dostavljena.

„Danas će se održati sednica nadzornog odbora na kojoj će se najverovatnije raspravljati o stvaranju uslova za isplaćivanje minimalnih zarada i otežanom poslovanju, i tek kada iz 14.oktobra uputimo takav dopis, možemo dobiti odgovor ministarstva”, rekao je Velimirović.

On je dodao da su radnici na zboru pozvali nadzorni odbor da ukine sebi nadoknade koje su nedavno povećane za 300 odsto „jer smo njihovo aktivnošću došli do minimalnih zarada, koje čak tražimo od drugih“.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply