RASULO U ZDRAVSTVU: Čekanje na analize 5 meseci, ko plati dobije odmah rezultate!

Ukoliko žele da odmah urade analize, plaćaju 950 dinara

MUKE KRUŠEVLJANA U BOLNICI – Ko ne plati, čeka analize pet meseci – Kruševljani koji se leče zbog problema sa štitnom žlezdom tvrde da na analize hormona moraju da čekaju mesecima, što proceduru čini besmislenom. Ukoliko žele da odmah urade analize, plaćaju 950 dinara.

Ukoliko žele da odmah urade analize, plaćaju 950 dinara

– U laboratoriji Dijagnostičkog centra Kruševac ko ima para i plati 950 dinara, analize hormona štitne žlezde može da uradi odmah. Onima koji nemaju, a takvih je više od 95 odsto, jer privreda u Kruševcu ne radi, zakazuju se analize za pet ili šest meseci. Radi se o analizama za koje uput daje specijalista endokrinolog, gde participacije nema – žali se Kruševljanin Miloš Ćirić.

 

Hronični pacijenti se zbog dugog čekanja često odlučuju da analize rade kod privatnika umesto u Dijagnostičkom centru.

 

– Čitava procedura traje predugo. Lekar opšte prakse daje uput za internistu, kod koga na pregled čekate minimum mesec dana. Onda dobijate uput za endokrinologa, koji vam daje uput za laboratorijske analize. Vraćate se s rezultatima kod svog lekara kako bi ubeležio najnovije podatke u zdravstveni karton. Tek tada možete da dobijete terapiju. Sve ovo može da potraje nekoliko meseci, a u međuvremenu se stanje menja i rezultati nemaju smisla. Zato idem kod privatnika – kaže Milan Ranković.

U laboratoriji kruševačke bolnice mesečno urade između 600 i 700 analiza hormonskog statusa, a cena jedne je 1.400 dinara. Dr Slobodanka Jotić, direktorka bolnice, podseća da se u ovoj ustanovi rade laboratorijske analize za više od 260.000 pacijenata iz celog Rasinskog okruga.

Radimo analize za 260.000 pacijenata iz celog okruga. Hitne slučajeve završavamo u roku od tri dana, kaže direktorka dr Slobodanka Jotić Radimo analize za 260.000 pacijenata iz celog okruga. Hitne slučajeve završavamo u roku od tri dana, kaže direktorka dr Slobodanka Jotić

– Liste čekanja radimo onako kako RFZO nalaže. Prvi hormonski test radi se u roku do 30 dana. Sve ono što lekari procene da je hitno, deca i trudnice, radi se u roku od tri dana. Sve analize koje nije prepisao lekar specijalista ili stignu iz privatnih ordinacija, mogu da bude naplaćene ako je pacijent saglasan sa tim i ukoliko ne želi da uđe na listu čekanja. Čeka se malo duže, do tri meseca ako nisu u pitanju prvi, već kontrolni pregledi, i u slučaju da lekar endokrinolog nije napisao da je hitno – objašnjava dr Slobodanka Jotić. Ona ističe da su laboratorijske usluge skupe, a da je bolnica ograničena novcem koji odobrava RFZO.

– Dešava se da načelnici laboratorije nekoliko puta vraćam nalog da bi se uklopila u količinu novca koji nam je Fond opredelio. Ne čeka se samo kod nas na preglede. U Evropi se za psihoterapijski razgovor čeka i po godinu dana. U Engleskoj se specijalistički pregled zakazuje na šest meseci. Mi se trudimo da pacijente maksimalno zbrinemo – dodaje dr Slobodanka Jotić.

Najduže čekanje na veštački kuk

Najduža lista čekanja u kruševačkoj bolnici je na Odeljenju ortopedije, gde se na operaciju kuka i kolena čeka oko godinu dana. Na operaciju katarakte na Očnom odeljenju čeka se između tri i četiri meseca.

Izvor: Blic.rs

Link: http://www.blic.rs/vesti/srbija/muke-krusevljana-u-bolnici-ko-ne-plati-ceka-analize-pet-meseci/2wsmzdh

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply