Radnici Vaspitno-popravnog doma u Kruševcu kolektivno dali krv

Radnici Vaspitno-popravnog doma u Kruševcu juče su se masovno odazvali pozivu transfuziologa i u redu strpljivo čekali da daju krv. Nestašice dragocene tečnosti u službama širom Srbije motivisali su brojne stražare, psihologe, pedagoge, radnike obezbeđenja i druge zaposlene u „Sivom domu“ da se jave i pomognu.

– Ovo je 103. put da sam dao krv – priča za „Novosti“ Dejan Arsić, koji u VP domu obučava maloletnike zanatima. – Humanost sam preneo i na sinove, Marka (27) i Vladimira (22), na šta sam posebno ponosan. Oduvek je ovde važila humanost, a od 2006. krv dajemo u kontinuitetu.

Među 250 zaposlenih u VP domu više je od 100 dobrovoljnih davalaca krvi. Predrag Agantonović, referent za maloletnička pitanja u četvrtak je dao krv po 13. put.

– Uvek sam se odazivao pozivima, a kada je moja majka trebalo da operiše kuk uverio sam se koliko je važno da postoje zalihe krvi u bolnicama – svedoči Predrag.

Iako štićenici, njih oko 200, više ne učestvuju u ovakvim akcijama, jer je po preporuci stručnjaka ta praksa ukinuta, priliku da budu humani dobijaju na drugačije načine. Aktivno su uključeni u plemenite akcije, a umeju i da pomažu pojedincima. Tako su prošle zime veću količinu drva isekli i poklonili rođenom bratu i sestri Branislavu (59) i Svetlani Ilić (57), koji žive u teškoj bedi u naselju Dedina na periferiji Kruševca.


AKCIJA

TRI puta godišnje se organizuju akcije dobrovoljnog davanja krvi u ustanovi za vaspitavanje dece koji su krenuli stranputicom.

– Uvek prikupimo značajan broj jedinica, a sada samo reagovali nakon dramatičnih apela da krvi nema dovoljno – ističe Ivan Mijailović, upravnik VP doma.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply