Radnici kupuju kruševačke firme

Branko Perisic Krusevac

Samostalni sindikati u dve kruševačke firme u restrukturiranju, Fabrici maziva i pekarskoj industriji „Branko Perišić“ započeli su organizovanje radnika kako bi kroz konzorcijum učestvovali u privatizaciji svojih preduzeća.

Branko Perisic Krusevac

Samostalni sindikati u dve kruševacke firme u restrukturiranju, Fabrici maziva (FAM) i pekarskoj industriji „Branko Perišić“ započeli su organizovanje radnika, da bi kroz konzorcijum učestvovali u privatizaciji svojih preduzeća.

Predsednik Samostalnog sindikata u Kruševcu Milenko Mihajlović rekao je agenciji Beta da su odbori sindikata u tim kruševačkim preduzećima u skladu sa Zakonom o privatizaciji, pokrenuli inicijativu o formiranju radničkih konzorcijuma, koju je podržao lokalni Socijalno-ekonomski savet.

„FAM i ‘Branko Perišić’ su živa, proizvodna preduzeća, koja bez dinara državnih subvencija funkcionišu nakon raskida privatizacije, imaju redovna primanja, solidnu proizvodnju i nedopustivo bi bilo da u budućoj privatizaciji dobiju loše vlasnike, kao što se već jednom desilo, te budu izbrisana sa privredne mape“, rekao je on.

U pekari „Branko Perišić“ je, kako je kazao predsednik kruševackog Samostalnog sindikata, anketa pokazala da je oko 200 od ukupno 230 radnika zainteresovano za konzorcijum, a u Fabrici maziva anketa je u toku.

Milenković je podsetio da Kruševac ima pozitivno iskustvo sa radničkim konzorcijumima, a onaj koji je kupio „Jugoprevoz“ imao je 535 članova i bio najbrojniji u Srbiji.

Agencija za privatizaciju započela je taj postupak u osam kruševačkih preduzeća u restrukturiranju, koja zapošljavaju ukupno oko 3.700 radnika, odnosno, prema Milenkovićevim navodima, najveći deo realnog sektora koji u tom gradu broji svega oko 4.500 ljudi.

 

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply