Radnici Kruševacputa najavili blokadu puteva na prilazima gradu

Krusevac put

Radnici „Kruševacputa“ najavili su da će zbog teške situacije u kojoj se nalaze 26. juna izaći na ulice i blokirati regionalne puteve u okolini Kruševca. Blokada će biti organizovana od 10 do 14 časova na kružnom toku u selu Makrešane, na Bruskom putu kod VP Doma i na regionalnom putu Kruševac – Kraljevo u selu Koševi.

Krusevac put

 

Blokadu ova tri raskrsnice „Kruševacput“ je prijavio policiji, ali postoji mogućnost da ljudstvo i mehanizacija blokiraju i Severnu obilaznicu kod Jasičkog mosta kako bi zatvorili sve izlaze iz Kruševca.

„Kruševacput“ je jedno od 26 putarskih preduzeća u Srbiji koja se nalaze u izuzetno teškoj situaciji.

– Putarska preduzeća su u očajnom stanju. U budžetu za 2013. godinu za održavanje puteva predviđeno je devet milijardi dinara, što je nedovoljno za naš opstanak. Minimum bi bio negde 18 – 19 milijardi. Bez rebalansa budžeta i povećanja para za puteve 26 putarskih preduzeća nema šanse da opstane. Rok za propadanje i stečaj je tri meseca maksimalno. – ističe Marjan Milojević, lider sindikata „Kruševacputa“.

Stari dug države putarima iznosi oko tri milijarde, a oni traže dodatnih šest milijardi za ovu godinu.

– Od 2000-te godine traje pljačkanje putarskih preduzeća. „Kruševacput“ je u blokadi od 360 miliona dinara zbog kredita koje je uzimao Milojica Marković, vlasnik preduzeća „Europark“. Tužilaštvu smo poslali više zahteva da proveri gde su te pare završile, ali bez rezultata. Poslove u gradu dobijaju firme sa strane, jer Kruševacput ne može da učestvuje na tenderima, pošto nam je račun u blokadi. – dodaje Milojević.

„Kruševacput“ ima oko 220 zaposlenih kojima se duguju dve plate. U poslednjih godinu dana radnici ovog preduzeća su organizovali štrajkove upozorenja kako bi obezbedili redovnu isplatu zarada. Vlasnik preduzeća zvanično je firma MBA Miljković koja je kupila „Kruševacput“ od „Europarka“. Ovo preduzeće se bavi održavanjem oko 1000 kilometara regionalnih i lokalnih putnih pravaca u Kruševcu i Rasinskom okrugu.

 

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply