Radnici GP Jastrebac još uvek čekaju isplatu od države posle suđenja u Strazburu

Više od 400 bivših radnika građevinskog preduzeća Jastrebac još uvek čeka novac koji je država trebalo da im isplati do kraja aprila na osnovu odluke Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, izjavio je član Odbora za zaštitu prava radnika GP Jastrebac Milomir Živković.

„Država je do 27. aprila trebalo da nas isplati, na osnovu odluke Suda u Strazburu o kojoj smo obavešteni početkom godine. Odsek republičke vlade za izvršavanje odluka tog suda je tražio da dostavimo brojeve žiro računa i fotokopije ličnih karti, što je učinjeno“, ispričao je Živković. Precizirao je da su bivši radnici prihvatili predlog Vlade da budu isplaćeni u tri rate, do kraja aprila. Međutim, u kontaktu sa predstavnicima pomenutog Odseka rok je prvobitno prolongiran do sredine maja, da bi nedavno dobili informaciju da će morati da se sačeka rebalans budžeta. „Zbog toga smo se žalili Komitetu u Briselu, koji treba da nadgleda isplatu po presudi suda u Strazburu i očekujemo odgovor“, kazao je on.

Oko 700 od ukupno 1.300 radnika tog građevinskog preduzeća, koje je već 12 godina u stečaju, krajem 2011. godine tužilo je državu Sudu u Strazburu zbog neisplaćenih zarada, a na osnovu priznatih rešenja nekadašnjeg Trgovinskog suda u Kraljevu. Radnici su se pozvali na to da su im povređena ljudska prava jer im nisu isplaćene zarade, a Sud je odluku u njihovu korist doneo krajem prošle godine.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply