Radnici Branka Perišića dobijaju otpremnine!

Branko Perišić Kruševac

Odlaze radnici iz pekare „Branko Perišić“! Počela je isplata socijalnog programa za 158 radnika pekarske industrije „Branko Perišić“ iz Kruševca, nakon čega će u toj firmi ostati svega nekoliko ljudi.

Branko Perišić Kruševac

 

 

Poslovodstvo je, međutim, u izjavi agenciji Beta izrazilo očekivanje da će doći do nastavka redovne proizvodnje.

„Socijalni program za 158 radnika iznosi oko 62 miliona dinara. Ovo je drugi krug, u prvom je otišlo 27 ljudi, a nakon svega ostaje sedmoro zaposlenih. Većina radnika će biti na posao vraćena kroz ugovore o privremenim poslovima, odnosno biće nastavljena proizvodnja hleba i peciva“, kazao je Beti generalni direktor „Branka Perišića“ Petar Mihajlović.

On je podsetio da je preduzeće u predstečajnom postupku te da početkom januara treba da bude održano ročište na kome će biti odlučeno da li će taj postupak biti produžen ili će se otvoriti stečaj.

„Nismo mogli da radimo Unapred pripremljeni plan reorganizacije jer velika dugovanja imamo prema komercijalnim poveriocima, oko 700 miliona dinara, što bi značilo da i na deset godina moramo da vraćamo po 70 miliona dinara, što je za našu firmu neizdrživo“, objasnio je on.

Napomenuo je da preduzeće u saradnji sa lokalnom samoupravom i nadležnima pokušava da nadje rešenje da ne dodje do prekida proizvodnje.

„Jedan od naših poverilaca, beogradska firma Agrofinans, zainteresovana je da uzme u zakup naše pogone. Sa njenim predstavnicima je nedavno u Gradskoj upravi vodjen razgovor o tome. Cilj tog preduzeća je da ‘Branko Perišić’ nastavi da radi, bez obzira da li je reč o predstečaju ili stečaju, kako bi uspela da naplati svoja potraživanja“, precizirao je on.

Kruševačka pekarska industrija ušla je u predstečajni postupak početkom novembra, kako bi se zaštitila od naplate poverilaca, nakon što joj je državna zaštita prestala 31. oktobra. Istovremeno je Agencija za privatizaciju poništila poziv za privatizaciju tog preduzeća.

„Branko Perišić“ iz prethodnog perioda ima dugovanja koja sa kamatama iznose oko 1,5 milijardi dinara.

 

Vest objavljena na B92 web portalu.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply