Radnici 14. oktobra ponovo štrajkuju na ulici

novosti.rs

Radnici Industrije mašina i komponenata „14. oktobar“ iz Kruševca protestovali su danas ispred Skupštine Grada tražeći isplatu jedne minimalne zarade, što im je pre dve nedelje obećao ministar privrede Saša Radulović.

novosti.rs

 

 

Predsednik fabričkog Samostalnog sindikata Ljubiša Velimirović je rekao da je radnicima predloženo da sačekaju četvrtak i sednicu Vlade Srbije na kojoj bi trebalo da bude doneta odluka o isplati minimalne zarade.

Predstavnici fabričkih sindikata Samostalnog i Nezavisnosti razgovarali su s gradonačelnikom Kruševca Bratislavom Gašićem.

„Predloženo nam je da, ukoliko se u četvrtak na sednici Vlade ne bude rešavalo pitanje isplate minimalne zarade, u petak nastavimo proteste“, kazao je Velimirović i dodao da će radnici odluku o prekidu ili nastavku protesta doneti sutra.

Sindikalci su podsetili da je na sastanku s ministrom privrede Radulovićem u Kruševcu 6. novembra, dogovoreno da će zaposlenima do 15. novembra biti isplaćena jedna minimalna zarada, a do kraja godine još jedna, posle čega su oni „zamrzli“ proteste koji su tada bili u toku.

Naveli su i da su zaposleni 28. oktobra primili deset odsto plate za prošli septembar, što iznosi po oko 2.500 dinara.

Radnici IMK „14. oktobar“ su krajem oktobra počeli proteste tražeći hitan sastanak s resornim ministrom na kome bi se razgovaralo o problemu neisplaćenih zarada, neoverenim knjižicama, neuplaćenim doprinosima i budućnosti fabrike, a prekinuli su ih 7. novembra pošto su dobili obećanje o isplati pomenutih minimalaca i pošto im je objašnjeno kako će se okončati postupak restrukturiranja.

Ta fabrika je u većinskom državnom vlasništvu, zapošljava 1.550 radnika i u postupku je restrukturiranja.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply