Radnici 14. oktobra blokirali kružni tok kod Jasike

Foto. Ilustracija

Radnici IMK „14. oktobar“ blokirali kružni tok na zaobilaznici oko Kruševca, odnosno delu magistralnog puta Pojate- Kraljevo, zbog neisplaćenih zarada.

 

Foto. Ilustracija

„To što smo ovde i što smo blokirali kružni tok znači da naši zahtevi nisu ispunjeni. Tražimo uposlenost fabrike, isplatu zaostalih plata, overu zdravstvenih knjižica i da nam se obrati neko iz resornih ministarstava“, rekao je potpredsednik Samostalnog sindikata IMK „14. oktobar“ Đorđe Simonović.

Radnici su kružni tok, na kome se ukrštaju magistralni put Pojate-Kraljevo i put Kruševac-Jasika, jutros blokirali od 8.45 do 10 časova, a prema Simonovićevim rečima blokada je planirana i za sutra.

Zbog blokade kružnog toka formirale su se višekilometarske kolone na delu od Stopanje ka kružnom toku i iz pravca Jasike ka Kruševcu, dok
je saobraćaj iz pravca Pojata preusmeravan ka selu Makršane.

Propuštani su hitni slučajevi, a prema Simonovićevim rečima bilo je ljudi koji negoduju, ali incidenata nije bilo.

Simonović je podsetio da je u petak održan sastanak sa predstavnicima Ministarstva finansija na kome, kako je kazao, zaposleni ništa konkretno nisu čuli.

PROČITAJ JOŠ:  Novi crni rekord, čak 191 zaražen korona virusom u poslednja 24 sata u Rasinskom okrugu!

„Čuli smo samo najavu da će pomenuto ministarstvo za Vladu pripremiti predlog sistemskog rešenja za overu knjižica za sve u Srbiji, a mi ne znamo kada će to da se desi, a što se tiče dela finansijske pomoći koju je generalni direktor tražio od Ministarstva za realizaciju ugovora vrednih 500 miliona dinara, konkretnih odgovora nema“, rekao je Simonović.

On je dodao da u elaboratu, koje je poslovodstvo predalo Ministarstvu, nigde nema iskazanih zarada, odnosno ostaje problem zaostalih plata.

Radnici IMK „14.oktobar“ su protestna okupljanja počeli 15. avgusta, a tokom proteklih desetak dana tri puta su blokirali put Kruševac-Jasika, protestovali su pred Skupštinom grada, isped kruševačke filijale Republičkog fonda za zdravstvenu zaštitu.

Zaposleni su se obratili i Centru za socijalni rad tražeći da im dodeli socijalni pomoć, kao i Narodnoj kuhinji kako bi dobijali besplatne obroke.

Kruševački metalci su poslednju platu primili za novembar prošle godine, a knjižice im nisu overene od 5. avgusta.

Fabrika zapošljava 1.550 radnika i najmnogoljudnija je u Kruševcu, a u većinskom je državnom vlasništvu.

PROČITAJ JOŠ:  Izabran sudija u Prekršajnom sudu u Kruševcu

Izvor: B92 Tv

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply