Radnici 14 okobra traže od gradonačelnika da promeni rukovodsvo u fabrici

Foto: Wikipedia, Arhiva

Radnici kruševačkog „14. oktobra“ traže od gradonačelnika odgovor kad će biti promenjen deo članova Nadzornog odbora što smatraju preduslovom za oporavak firme.

Foto: Wikipedia, Arhiva

Oni su se danas, nakon protestne šetnje glavnim gradskim ulicama, okupili ispred Skupštine Kruševca zahtevajući odgovor od gradonačelnika Bratislava Gašića.

Nakon što je Gašić primio predstavnike metalaca, jedan od njih, Đorđe Simonović, preneo je okupljenima da će iz kabineta gradonačelnika nadležnima odmah biti prosleđen predlog četvoro ljudi koji bi trebalo da se nađu u Nadzornom odboru fabrike, te da će gradonačelnik zaposlene obavestiti da li će se o tome odlučivati na sledećoj sednici Vlade. 

IMK „14. oktobar“ je u većinskom državnom vlasništvu i od sedmoro članova Nadzornog odbora četvoro imenuje Vlada. 

Predvođeni fabričkim reprezentativnim sindikatima, Samostalnim i Nezavisnošću, radnici IMK „14. oktobar“ su 6. marta počeli protest, tražeći promenu dela članova Nadzornog odbora, smenu generalnog direktora i upošljavanje kapaciteta fabrike. 

Sindikati i zaposleni ispunjavanje tih zahteva vide kao preduslov za oporavak fabrike i isplatu zarada koje kasne deset meseci, dok bolovanja i naknade za prevoz kasne tri godine. 

Simonović je preneo i da je gradonačelnik rekao da je s direktorom Elektroprivrede Srbije dogovoreno da se radnicima u naredna tri meseca ne isključuje struja, što su metalci nedavno zatražili od kruševačke Elektrodistribucije. 

Tokom proteklih desetak dana radnici ove fabrike nekoliko puta su protestovali šetajući glavnim gradskim ulicama, okupljali se ispred Skupštine Grada kao i ispred prostorija DS-a i URS-a, stranaka iz kojih su pojedini članovi Nadzornog odbora.

 

 

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply