Rada Đuričin dobitnica Zlatne kacige za životno delo

Čovek bez hrane može da preživi sedam dana, a narod godine – Rada Đuričin dobitnica nagrade za životno delo, Tošo Borković prve nagrade za karikaturu na temu „Nacionalne kuhinje”, a Neđeljko Ubović počastvovan priznanjem „Vitez od Čarapanije”

Победничка карикатура Тоше Борковића о националној кухињи

Kruševac – Finalni deo Međunarodnog festivala humora i satire „Zlatna kaciga”, 24. po redu, održan 1. aprila, na Svetski dan šale, bio je lekovit za više od 500 posetilaca u bioskopu „Kruševac”. Festival, osnovan 1993. kao jugoslovenski, samo posle godinu dana dobio je prefiks međunarodni i sve vreme stasavanja, sudeći po broju radova koji su pristizali iz inostranstva, potvrđivao je takvu reputaciju.

Osnivač festivala Kulturni centar Kruševac i danas nastoji da tokom cele godine neguje humor i satiru, predstavljajući svakog meseca stvaraoce iz ove oblasti kulture, što na finalnom delu rezultira velikim praznikom za dušu, kako reče u pozdravnoj reči direktor Kulturnog centra Miroslav Smiljković.

Posetioci i gosti uživali su u ostvarenjima naših poznatih humorista i satiričara, koji u rodnom gradu Miodraga Petrovića Čkalje uvek imaju motiv više za nova ostvarenja. Najveću radost doživela je naša poznata glumica Rada Đuričin, dobitnik „Zlatne kacige” za životno delo, koja je izjavila da je „posebno srećna što priznanje dobija u prestonom gradu kneza Lazara i rodnom mestu legendarnog Čkalje”.

Rada Đuričin (Foto: R. Stanković)

U zvanje „Vitez od Čarapanije”, uz poštovanje ustanovljenog rituala, koji podrazumeva zakletvu i kićenje vunenom čarapom, Neđeljka Ubovića proizvela je Biljana Dačić, potpredsednica Skupštine grada Kruševca i direktorka kruševačke Gimnazije.

„Zlatnu kacigu” za prvonagrađenu karikaturu osvojio je Tošo Borković iz Beograda, za priču „Bajka o caru i gostioničarima” Dragan Rakić Singer iz Konjuha kod Kruševca, a za aforizam („Čovek bez hrane može da preživi sedam dana, a narod godine!”) Aleksandar Čotrić iz Beograda.

Među ovogodišnjim laureatima našao se i turski karikaturista Erik Ozbek, autor najbolje karikature na prošlogodišnjem, 23. festivalu. On je ovom prilikom primio nagradu koja nosi i novčani deo od 800 evra i izrazio zahvalnost na izuzetnom prijemu u Srbiji i Kruševcu.

Aleksandar Čotrić podsetio je na značaj festivala „Zlatna kaciga” za afirmaciju humorista i satiričara:

– Ja sam na početku festivala „Zlatna kaciga” dobio drugu nagradu za aforizam i nedavno sam pogledao tu plaketu i otkrio sam da je predsednik žirija bio Dragutin Minić Karlo. Prošle su 24 godine, a otada su se na čelu države promenili i Slobodan Milošević, i Vojislav Koštunica, i Boris Tadić, sad imamo Tomu Nikolića, ali je predsednik žirija „Zlatne kacige” i dalje Dragutin Minić. Samo je on nesmenjiv i neuništiv i ja mu želim da bar još 24 godine bude na čelu tog žirija! Naziv ovogodišnjeg konkursa je „Nacionalna kuhinja”. Svi narodi imaju nacionalne kuhinje, a mi, pored nacionalnih, imamo i narodne kuhinje. S obzirom na to, ja sam od svojih ukućana obavešten da je novčani deo ove nagrade već potrošen na hranu, unapred.

Karlo Minić, koji svoje aforizme već godinama objavljuje u „Politici”, prvih osam godina ovog festivala bio je umetnički direktor, a u poslednje četiri je predsednik žirija za kratku priču. Očigledno, obeležio je pola istorije „Zlatne kacige”.

Na kraju svoje kratke besede, Aleksandar Čotrić je pročitao aforizam nedavno preminulog istaknutog srpskog satiričara Milana Beštića, koji je sahranjen u Beogradu 1. aprila. Aforizam se odnosi na hranu, kojom se ove godine bavilo 220 autora iz 40 zemalja, koji su konkurisali sa 348 karikatura, 38 priča i 876 aforizama. „Mi Srbi smo još u 12. veku jeli zlatnim kašikama i viljuškama. I danas bismo, da imamo šta”, napisao je Beštić.

Izvor: Politika

Link: http://www.politika.rs/sr/clanak/352327/Covek-bez-hrane-moze-da-prezivi-sedam-dana-a-narod-godine

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply