„Legat Stevana i Stanislava Biničkog“ u Kruševcu

Izložba „Legat Stevana i Stanislava Biničkog“, koja je nedavno gostovala u Narodnoj biblioteci Srbije u Beogradu, biće otvorena u četvrtak, 18. decembra, u Kruševcu.

Detalj sa izložbe „Legat Stevana i Stanislava Biničkog“ u Narodnoj bilioteci Srbije

Izložba će biti otvorena povodom velikog jubileja, a u sklopu Državnog programa obeležavanja stogodišnjice Prvog svetskog rata, saopštila je Služba za odnose sa javnošću Narodnog muzeja Kruševac.

Tom prilikom, pred kruševačkom publikom, prvi put nakon stručne konzervacije, naći će se i originalni notni zapisi marša „Na Drinu“.

 

Na izložbi će biti predstavljena i lična dokumenta, porodične fotografije, notni zapisi i lični predmeti iz Legata Stevana i Stanislava Biničkog.

Stanislav Binički (1872-1942) jedan je od najznačajnijih predstavnika srpske savremene muzike. Autor je prve srpske opere, osnivač Beogradskog vojnog orkestra i Muzike kraljeve garde te jedan od osnivača Srpske muzičke škole.

Izložbu će otvoriti Miloje Popović Kavaja, beogradski književnik i publicista, koji je 1964. godine, povodom pedesetogodišnjice Cerske bitke, napisao stihove „Marš na Drinu“, inspirisane delom Biničkog i uklopljene u ritmove i muziku ove slavne kompozicije, koja je, do tada, izvođena samo instrumentalno.

Na otvaranju izložbe učestvovaće hor „Sveti knez Lazar“ pod dirigentskom palicom Ružice Veškovac, kao i učenici Muzičke škole Stevan Hristić u klasi profesora Gorana Arsića.

Izložba, čiji su autori Kosta Radić, Goran Vasić i Zvezdana Lazarević, biće otvorena do kraja januara 2015, a njenu realizaciju omogućilo je Ministarstvo kulture i informisanja Srbije.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply