PuŠteno hiljadu fazana u lovištima oko Kruševca

Lovačko udruženje Kruševac uvećalo svoj lovni fond

Po završetku lovne sezone i lovačke manifestacije u Kaoniku, gde je održana i lovačka zabava, lovci nisu seli i „prekrstili ruke“ već su se prihvatili posla i izneli u velikim količinama hranu za divljač. Obaveza lovaca je da svaka grupa napravi po jedno hranilište za divljač. Usledile su i dodatne akcije čišćenja lovišta od predatora. Lovci nisu zaboravili ni na ekologiju, vole prirodu i dok se kreću po njoj uživaju u njenom mirisu… Zato je redovno i čiste od nagomilanog otpada i divljih deponija koje prave nesavesni ljudi. Usledilo je i prebrojavanje divljači, kako sitne tako i krupne, kažu u ovom udruženju. U prvoj polovini marta od sopstvenih sredstava kupljeno je i uneto 1000 fazana i koka za reprodukciju i to u odnosu 1:25 u korist ženki. To je prvo ovogodišnje unošenje fazanske divljači , kaže predsednik udruženja Vladimir Kostić. U planu je da krajem septembra unesemo još između 1000-2000 jedinki ove iste divljači. Prošlogodišnja ekstremna zima i sušno leto uzeli su svoj „danak“. Izgubili smo dosta divljači mada su u tome doprineli i nagomilani predatori, naglašava predsednik udruženja. Nadamo se da će ove godine vremenski uslovi biti povoljni i da će divljač opstati u velikom broju.

Sada je vreme lovostaja, tako da ćemo našu aktivnost preusmeriti na obilazak terena i pratiti dešavanja, jer moguća je i lovokrađa. Nažalost to je jedan od nezaobilaznih i neizbežnih problema, ne samo u našem već u svim udruženjima u Srbiji. Zato je naša lovočuvarska služba aktivna non-stop.

Uporedo s tim, kao i do sada, moramo negovati drugarstvo i lovačku slogu, jer samo na taj način ćemo ostvariti uspešan razvoj lovstva, kaže Kostić, i dodaje da je ova godina izborna u Lovačkom Udruženju Kruševac, ali pre toga održaće se redovna skupština udruženja 31.03.2013. god.

Dobar pogled i mirna ruka

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply