Puštena u rad trafo stanica „Kruševac 3“, obezbeđeno nesmetano napajanje mnogobrojnih firmi i građevina koje su izgrađene poslednjih godina

Puštena u rad TS „Kruševac 3“: Energetski oslonac za građane i privredu Kruševca


U Kruševcu je puštena u rad rekonstruisana i dograđena trafostanica „Kruševac 3“ čime je „Elektroprivreda Srbije“ obezbedila kvalitetnije i stabilnije napajanje grada Kruševca i više od 50.000 korisnika. Investicija  vredna 140 miliona dinara omogućila je i priključenje novih kupaca u centralnom i jugoistočnom delu grada, gde je već formirana nova stambeno – poslovna zona.

“Grad Kruševac je dobio novu trafostanicu napona 110 kilovolti, što je važno za Kruševac, građane, privredu i budućnost grada. U trafostanicu 110/35/10 kV „Kruševac 3“ ugradili smo najmoderniju opremu, uveli sistem daljinskog upravljanja, a imamo i mogućnost da dupliramo kapacitet ako zatreba. I ne samo to, u prenosni sistem električne energije u kruševačkom regionu EPS, EMS i „EPS Distribucija“ uložili su više od 32 miliona evra. Osigurali smo budućnost i Kruševac i ovaj kraj u 21. veku neće imati problem sa snabdevanjem električnom energijom”, rekao je Milorad Grčić, v. d. direktora JP EPS prilikom puštanja u rad TS „Kruševac 3“, u društvu Jelene Matejić, direktorke AD „Elektromreža Srbije“ i Jasmine Palurović, gradonačelnice Kruševca. Oni su najpre prisustvovali puštanju pod napon nove investicije EMS-a, visokonaponskog 110 kV podzemnog kablovskog voda dužine 5,6 kilometara, kojim je TS „Kruševac 3“ povezana sa EMS-ovom TS „Kruševac 1“.

PROČITAJ JOŠ:  Meštani se pobunili protiv kamenoloma firme Kruševac put tvrdeći da nemaju dozvolu za eksploataciju kamena, iz firme demantuju

“Bez stabilnog snabdevanja električnom energijom nema ni investicija, ni ulaganja ni novih radnih mesta. I zato smo se odlučili da baš u Kruševcu primenimo savremeno rešenje koje donosi stabilnost snabdevanja električnom energijom, ali predstavlјa i osnovu za privredni i ekonomski razvoj”, istakla je Jelena Matejić, direktorka EMS AD.

TS „Kruševac 3“ sagrađena je pre oko 30 godina i EPS je prepoznao potrebu za povećanjem kapaciteta i nastavio dogradnju 2016. godine. Prva faza obuhvatila je rekonstrukciju i dogradnju postrojenja 10 kV, a druga faza dogradnju i opremanje postrojenja 110 kV i izgradnju 10 kV kablovskih vodova, ukupne dužine oko 20 kilometara. Povećana je instalisana snaga trafostanice – umesto nekadašnjih 16 MVA na 31,5 MVA, uz mogućnost da se udvostruči na 63 MVA.

“Ova velika investicija znači razvitak za grad Kruševac, napredak i nova radna mesta, kao i mogućnost da se obezbedi snabdevanje električnom energijom za svaku novu fabriku bez obzira na energetske zahteve. Zbog ulaganja EPS-a naši građani i privrednici osetiće boljitak i stabilnost snabdevanja električnom energijom”, rekla je Jasmina Palurović, gradonačelnica Kruševca.

PROČITAJ JOŠ:  Meštani se pobunili protiv kamenoloma firme Kruševac put tvrdeći da nemaju dozvolu za eksploataciju kamena, iz firme demantuju

Izvor: BIZLife

Foto: EPS

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply