Puno radnika radi i bez plata

Radnici "Kruševacputa" se spremaju za štrajk

Hroničnu nezaposlenost pogoršava i činjenica da većini radnika kasne zarada. U HI „Župa“ zarade kasne čak dve godine

 Radnici "Kruševacputa" se spremaju za štrajk

Radnici „Kruševacputa“ se spremaju za štrajk

Stopa nezaposlenosti u Kruševcu je u odnosu na novembar 2011. sa 34,01 skočila na 35,83 odsto. U praksi, oko 25.000 ima posao, a čak 16.000 Kruševljana nema. Prema poslednjim podacima iz Lokalnog akcionog plana zapošljavanja za 2013. godinu, koji se u sredu našao pred odbornicima Skupštine grada, tržište rada i dalje odlikuje neusaglašenost ponude i potražnje radne snage, veliko učešće dugoročno nezaposlenih i njihova nepovoljna starosna i kvalifikaciona struktura.

I mimo ovih karakteristika, skoro je nemoguće naći posao. Mladi koji hitaju ka Beogradu i Novom Sadu, ističu da su im tako šanse za posao bez partijske knjižice ili druge veze, ipak, realnije.

– Skoro tri godine istovremeno sam konkurisao za posao u više gradova. Na kraju mi se ukazala šansa u privatnoj firmi za servisiranje mobilnih telefona, i to kao knjigovođa – kaže Novica Marković (37), diplomirani ekonomista.

Najviše nezaposlenih od 2009. do 2012. godine, starosti su od 25 do 34 godine. Višak zaposlenih dodatno je opteretio tržište rada. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku u martu 2012. godine radila je 24.421 osoba. Prosečna bruto zarada prošlog oktobra iznosila je 49.426 dinara. I oni sa radnom knjižicom jedva preživljavaju. Neke firme štrajkuju, neke se pripremaju za proteste.

– Već smo preko mesec dana u štrajku, tražimo sedam zaostalih plata, uplatu doprinosa za 18 meseci i naknadu putnih troškova za tri godine – iznosi Radovan Đorgović, predsednik Štrajkačkog odbora UTP „Župa“, koja ima oko 100 radnika. – Naše preduzeće ima sedam računa u pet banaka, Hotel „Rubin“ je pod hipotekom.

Hemijska industrija „Župa“ sa oko 200 radnika, čeka plate koje kasne gotovo dve godine. Na spisku nezadovoljnih, kako se čulo na poslednjem sastanku Veća Samostalnih sindikata je i više od 200 radnika „Fabrike maziva“, zbog sve težih prilika na tržištu. U „Trajalu“ nisu zadovoljni realizacijom posla, a u Predškolskoj ustanovi „Nata Veljković“ radnicima se duguje deo plate…

– Država je dala 150 miliona dinara našoj fabrici za prethodna četiri meseca, a ostvaren je posao od 22 miliona dinara – kaže Ljubiša Velimirović, predsednik Samostalnog sindikata IMK „14. oktobar“ u restrukturiranju, gde s poslom kuburi 1.550 radnika.

U „Kruševac putu“ je 220 stalno zaposlenih. Već su štrajkovali tražeći zaostale plate i regres. Putari za 31. januar najavljuju štrajk ako im se ne isplati novembarska zarada. Za Milenka Mihajlovića, predsednika Veća Samostlnoh sindikata za Rasinski okrug, prioritet je da se postojeća radna mesta sačuvaju, a nedavno osnivanje Socijalno-ekonomskog saveta je, prema njegovim rečima, dobar korak u tom pravcu.

– Pokrenućemo inicijativu da isplaćivanje plata bude obaveza, kao i da krivičnu odgovornost snose svi koji se toga ne drže – kaže Mihajlović.

Prema stepenu razvijenosti lokalnih samouprava, od prošle jeseni, Kruševac je u drugoj kategoriji gradova i opština.

– Ubrzani rad na pribavljanju zemljišta slobodnog za investiranje i broj zainteresovanih investitora za ulaganje u poslednjih nekoliko meseci, ohrabrujuće deluje i uverava da postoji rešenje za nagomilane privredne probleme grada – navodi se u predlogu Lokalnog akcionog plana, gde su kao glavni izazovi naznačeni privlačanje investitora, unapređenje izvoza, rast standarda i otvaranje novih radnih mesta.

 

NOVA RADNA MESTA

GRAD Kruševac ove godine iz budžeta izdvaja 41 milion dinara za sprovođenje Lokalnog akcionog plana zapošljavanja: subvencije za zapošljavanje poslodavcima (nova radna mesta), samozapošljavanje, program javnih radova. Turska kompanija ERSTE u „Savremenom domu“ otvara pogon sa 50 radnika, a planira upošljavanje još 250. Beloruska kompanija „Amkodor“ razmišlja o privatizaciji IMK „14. oktobar“.

 

BROJKE

* 24.421 osoba trenutno radi u Kruševcu

* 16.000 Kruševljana nema posao

* 30 godina je prosek starosti nezaposlenih

 

TRAŽENA ZANIMANjA – deficitarna zanimanja

MEĐU deficitarnim zanimanjima su u poslednjih godinu dana profesori matematike, italijanskog, španskog, francuskog jezika, diplomirani hemičari, inžinjeri elektrotehnike za elektromehaniku, sanitarni inspektori, diplomirani ekonomisti za statistiku i informatiku, bankarski i carinski tehničari, proizvođači primarnih proizvoda od drveta, zavarivači – rezači gasom.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply