Psihički bolesnik, na odsustvu iz bolnice, ubio suprugu i sebe u centru Kruševca

Zgrada u centru Kruševca u kojoj se dogodio zločin

Tragedija kakvu ne pamti Kruševac! Živorad Đokić (54), psihijatrijski pacijent, ubio je u ponedeljak u zoru suprugu Violetu (51)

 Zgrada u centru Kruševca u kojoj se dogodio zločin

TRAGEDIJA kakvu ne pamti Kruševac! Živorad Đokić (54), psihijatrijski pacijent, ubio je u ponedeljak u zoru suprugu Violetu (51), zadavši joj više uboda nožem po telu u porodičnom stanu u Gazimestanskoj ulici 10 u centru grada, posle čega je presudio i sebi, skočivši sa balkona na šestom spratu. Ubica je dva dana pre nego što će počiniti stravičan zločin pušten na vikend iz Specijalne bolnice za psihijatrijske bolesti nadomak Niša, u Toponici gde je, pored ostalog lečen i od – patološke ljubomore.

Kako „Novosti“ saznaju, u trenutku nesreće, oko 5.15 u stanu su spavala i deca pokojnih supružnika – dve ćerke i sin, a ubistvu i samoubistvu je, nezvanično, prethodila žučna rasprava. Vest o tragediji uznemirila je komšije.

– Stvarno sam u šoku. Ona je bila divna komšinica i uvek se rado javljala – kaže za naš list Jovan Mijušković, šef obližnje poslovnice Zlatare Majdanpek. – Violeta je radila u prodavnici obuće, tu do nas. Ništa nije ukazivalo da bi neka tragedija mogla da se dogodi.

Na radnom mestu pokojne Violete – muk. Nesrećna žena trebalo je da u ponedeljak odradi poslepodnevnu smenu. Koleginice s posla samo su nam kratko rekle da je bila divna, ali da o privatnom životu nije govorila.

Nezvanično, Đokićevi poznanici pričaju da je Živorad radio svojevremeno u Korporaciji „Trajal“, a da je potom neko vreme bio uposlen kao majstor u jednoj privatnoj firmi.

Živoradu je, kako smo saznali. zbog nasilja u porodici, bila izrečena sudska mera bezbednosti – obaveznog psihijatrijskog lečenja i čuvanja u zdravstvenoj ustanovi.

– U Specijalnu zatvorsku bolnicu u Beogradu upućen je sa dijagnozom paranoidna psihoza, a lekari su konstatovali i da ima izraženu sumanost, usmerenu prema supruzi. Takođe, bio je patološki ljubomoran – navodi izvor „Novosti“ blizak istrazi.

Na zahtev porodice, kako bi im bio bliže zbog poseta, Đokić je maja 2013. godine iz Beograda prebačen na odeljenje forenzike Specijalne bolnice za psihijatrijske bolesti, u Gornjoj Toponici kod Niša.

– Pacijent je od septembra 2013. upućivan na terapijske vikende, a po njega su dolazili supruga, sin ili brat – kaže dr Albina Stanojević, direktorka bolnice u Gornjoj Toponici. – Poslednji terapijski vikend odobren mu je 29. decembra minule godine, a pacijent je u bolnicu trebalo da se vrati u ponedeljak ujutru.

Violeta Đokić biće sahranjena danas na Novom groblju u Kruševcu. Rodbina i prijatelji su obavešteni o datumu i vremenu pokopa na jednoj umrlici zalepljenoj u blizini višespratnice gde se dogodila tragedija. Stan Đokića je danas bio zaključan.

 

*Jovan Mijušković / Violeta Đokić


TERAPIJSKI VIKENDI

U Specijalnoj bolnici za psihijatrijske bolesti nadomak Niša navode da mnoge međunarodne organizacije insistiraju na poštovanju prava pacijenata, i da im se „obavezno odobravaju terapijski vikendi, u cilju resocijalizacije i destigmatizacije sa aktivnim učešćem porodice u lečenju“.

– Za ovakve pacijente tim lekara svake godine sačinjava izveštaj o lečenju i zdravstvenom stanju i dostavlja ga sudu sve do ukidanja mere bezbednosti. A dosadašnja praksa je pokazala da kod najtežih oblika duševne bolesti, kao što su šizofrenija i paranoidna psihoza, do ukidanja obaveznog lečenja u zatvorenoj ustanovi obično dolazi posle 10 do 15 godina – navode za naš list u bolnici u Toponici.

 

OPASAN

PORODICA je, inače, bila zadovoljna ponašanjem Živorada Đokića za vreme boravka van bolnice pa je čak zatražila i da bude na slobodi. Međutim, komisija Specijalne bolnice procenila je da sudu ne predloži ukidanja mere bezbednosti, smatrajući da Đokić još mora da boravi na odeljenju forenzike.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply