Prva petoletka veliki izvoznik – izvozi 80 posto proizvodnje

Prva Petoletka izvoznik

Prema podacima Privredne komore Kruševac, Prva petoletka je u samom vrhu izvoznika u tom regionu, a skoro 80 odsto ukupne realizacije te kompanije se izvozi.

Prva Petoletka izvoznik

Više fabrika iz sistema Prve petoletke ostvarilo je veliku realizaciju na inostranom tržištu i tako svrstale Petoletku među prvih pet izvoznika u regionu. Pored toga, Petoletka je ostvarila najveći izvoz od svih kompanija iz metalskog kompleksa u regionu, saopštila je ta kompanija.

„Skoro 80 odsto ukupne realizacije naše kompanije se izvozi na strana tržišta i to u zemlje Evropske unije i Bliskog istoka, Rusiju, Belorusiju i mnoge druge“, izjavio je generalni direktor kompanije Ljubisav Panić.

Najveći kupci Petoletkinih proizvoda su Kamaz i Trest Gidromontaž iz Rusije, Naundorf i Koneksan iz Nemačke, Nojson iz Austrije, Hansafleks i Usko iz Italije i mnogi drugi.

Pored velikih serija, kvalitet proizvoda je neophodan da bi se postigla konkurentnost i zadržali kupci na svetskom tržištu, rekao je Panić.

„Ono što želimo jeste da još više sarađujemo sa domaćim kompanijama i da se na velika vrata vratimo na domaće tržište. Apelujemo na srpsku vladu da podstakne korišćenje proizvoda domaćih firmi. Petoletka može odgovoriti najvišim zahtevima svetskog tržišta, ali želimo da se uključimo i u proizvodnju za domaće kompanije “, dodao je Panić

Prva petoletka je sistem, u kome je svaka od fabrika specijalizovana za proizvodnju jednog segmenta, tako da se unutar nje proizvode cilindri različitih veličina i uslova primene, servoupravljača, kočione tehnike, industrijske pneumatike, zaptivnih elemenata, hidrauličkih pumpi, a pored toga postoji i deo programa za vojnu industriju.

Pored proizvodnje ona se bavi projektovanjem, izradom tehničke dokumentacije i razvojem novih komponenti, čime se osvajaju novi proizvodi i time otvaraju nova tržišta, navedeno je u saopštenju.

Izvor: Akter

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply