Prva Petoletka Trstenik najveći izvoznik u metalskom kompleksu Srbije

prva-petroletka

Prema podacima Privredne komore Kruševac, Prva petoletka je u samom vrhu izvoznika, a skoro 80 odsto ukupne realizacije te kompanije se izvozi.

prva-petroletka

Sa realizacijom od oko 35 miliona evra, trstenička kompanija Prva petoletka najveći je izvoznik iz metalskog kompleksa u regionu i po podacima Regionalne privredne komore Kruševac, među prvih pet je izvoznika u okrugu. Skoro 80 odsto proizvodnje realizovano je u 2012. godini u izvozu,  a pored već tradicionalnog ruskog i beloruskog tržišta, sistemi iz ove kompanije našli su svoju primenu u finalnim proizvodima brojnih zapadnoevropskih i fabrika na Bliskom istoku. Po realizaciji Petoletka prednjači u metalskom kompleksu Srbije što je rezultat pre svega poslovne orijentacije na proizvodnji za strana tržišta. Uz to konkurentnost  je ostvarena  zahvaljujući primeni svih validnih i relevatnih standarda kvaliteta kao i stalnom prilagođavanju zahtevima tržišta, kažu u kompaniji. Ambicije Petoletke usmerene su i vraćanje na domaće tržište, uz ocenu da se značajnije  pokretanje ovdašnjih kapaciteta i veća tražnja može postići i podsticajnim merama Vlade Srbije. Prva petoletka trenutno zapošljava preko četiri hiljade radnika angažovanih pretežno u visoko specijalizovanim fabrikama.

Najveći kupci Petoletkinih proizvoda su Kamaz i Trest Gidromontaž iz Rusije, Naundorf i Koneksan iz Nemačke, Nojson iz Austrije, Hansafleks i Usko iz Italije i mnogi drugi. Pored velikih serija, kvalitet proizvoda je neophodan da bi se postigla konkurentnost i zadržali kupci na svetskom tržištu.

Prva petoletka je sistem, u kome je svaka od fabrika specijalizovana za proizvodnju jednog segmenta, tako da se unutar nje proizvode cilindri različitih veličina i uslova primene, servoupravljača, kočione tehnike, industrijske pneumatike, zaptivnih elemenata, hidrauličkih pumpi, a pored toga postoji i deo programa za vojnu industriju.

Pored proizvodnje ona se bavi projektovanjem, izradom tehničke dokumentacije i razvojem novih komponenti, čime se osvajaju novi proizvodi i time otvaraju nova tržišta.

Izvor: RTK

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply