Prva žena vatrogasac u Kruševcu, Aleksandra Stojković, ali kako do posla u vatrogasnoj jedinici?!

Aleksandra Stojković (25) prva žena vatrogasac u istoriji Rasinskog okruga. Tri godine radila kao vojnik po ugovoru u 246. bataljonu ABHO, bila dekontaminer

 

ALEKSANDRA Stojković (25) prva je žena – vatrogasac u Rasinskom okrugu. Uniformu je lepa Kruševljanka rešila da obuče još u detinjstvu, motivisana željom da pomogne ljudima i porodičnom tradicijom. Trenutno radi na dojavama u sedištu Vatrogasne jedinice i priprema se da posle završene obuke – gasi požare.

– Znala sam da ću krenuti očevim stopama – priča za „Novosti“ Aleksandra, koja s ponosom ističe da je ćerka policajca. – Tri godine sam radila kao vojnik po ugovoru u 246. bataljonu ABHO, bila sam dekontaminer. Onda sam postala vatrogasac. I ne kajem se.

Mlada Aleksandra je završila Hemijsko-tehnološku, a privodu kraju Visoku pedagošku školu. Prolazi naporne obuke za vatrogasca, a od jeseni kreće na kurs za najveći izazov. I pored brojnih profesionalnih obaveza postala je majka dvoje dece.

– Sin Pavle je imao samo četiri meseca kada sam počela da radim, bio je to naporan period, ali sam uspela uz veliku podršku porodice i kolega sa posla – kaže nam prva žena vatrogasac u istoriji rasinskog kraja. – Sada ima tri godine i za njega sam „vogasac“. Naučio je da kaže „moja mama gasi vatru“.

Mlađa, Petra, ima tek godinu i po dana i još uvek nije svesna kakav, za ženu, neobičan posao obavlja mama. Zato je desna ruka Aleksadrin suprug Branko, profesor fizičkog vaspitanja, koji je i pripadnik civilne jedinice za gašenje šumskih požara. Da li će zajedno gasiti neku vatru u budućnosti ostaje da se vidi.

– Radim zasad prvu smenu, posao je zahtevan, ali ga nikada ne bih menjala – objašnjava nam Aleksadra Stojković. – Važno je da budem sve vreme koncentrisana, pratim logistiku, dobijem precizne podatke o požaru sa potrebnim podacima (eventualno prisustvo opasnih materija, mogućnost širenja, razmere, lokacija). Nekada ljudi prijavljujući dosta paniče, pa su prve informacije ključne. Nužno je i da se na vreme prepozna i lažni poziv, koji ume da napravi probleme.

A kolege (na slici) Aleksandru u svemu vide kao jednaku, iako su posebno pažljivi prema njoj otkako se vratila sa porodiljskog, a umeju i da je obraduju za 8. mart. Aleksandra priča da je ponosna što radi u jednoj od najboljih vatrogasnih jedinica u Srbiji i da je upravo sjajne kolege motivišu da bude bolja.

U PRVE REDOVE

VATROGASNA jedinica sa sedištem u Kruševcu pokriva čitavih 2.674 kvadrata kilometra okruga (Aleksandrovac, Brus, Trstenik, Ćićevac, Varvarin) i u svakom času je spremna da interveniše kako bi se zaštitila imovina, priroda i više od 260.000 života. Tokom „vrućih“ godina imaju i po 1.200 intervencija, dok u „kišnim“ ubeleže 600 do 700 izlazaka na teren. Često ih kao ispomoć šalju u druge krajeve: nesebično su pomagali poplavljenima prošle godine u Obrenovcu i u Šapcu, a reagovali su i prilikom požara na Tari, u Kuršumliji, Zaječaru, na Kopaoniku, zemljotresa u Kraljevu…

 

KAO PORODICA

– U NAŠOJ jedinici rade nagrađivani vatrogasci, koji na teren idu svaki put kao da je ugrožen najbliži član porodice. I privatno smo izuzetni prijatelji. Nama je jedinica druga porodica, a Aleksandra je njen ravnopravni član – kaže Dejan Vasiljković.

 

KAKO DO POSLA U VATROGASNO-SPASILAČKOJ JEDINICI U KRUŠEVCU?

Do posla u ovoj službi je moguće doći isključivo rodbinsko-partijskim vezama. Prednost imaju deca zapošljenih, kao što je i Aleksandra Stojković, a što je i sama izjavila – da joj je otac takođe tu radio. Što se tiče škole koju morate imati završenu, uopšte nije neophodna škola. Jer Aleksandra Stojković je završila srednju školu, završila je zatim kurs za vatrogasca (večernju školu, jer se tako ustvari zove svaki završeni kurs) na kome se uči kako ugasiti požar i rukovati sa crevom za vodu, a studira na Pedagoškom fakultetu, kojim se može zaposliti za rad sa decom, kao učiteljica!

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply