Protest žena u centru Kruševca: Minut ćutanja za mučki ubijenu Milicu!

Poruke sa skupa u Kruševcu / Foto: S. Babović

Na Trgu kosovskih junaka u Kruševcu okupile su se predstavnice više udruženja za zaštitu prava žena da upute potresne poruke i odaju počast ubijenoj Milici Pavlović iz Varvarina

 Poruke sa skupa u Kruševcu / Foto: S. Babović

Poruke sa skupa u Kruševcu

 

“Još jedna živa manje“, „Još jedna mrtva više“, samo su neke od potresnih poruka koje su aktivitskinje više udruženja za zaštitu prava žena poslale javnosti sa Trga kosovskih junaka u Kruševcu. Meštanka sela Varvarin, Milica Pavlović (1955-2015) koju je ubio suprug Nebojša Pavlović (61) nožem, u kuhinji, na dan porodične slave Đurđic, druga je žrtva „femicida“ ove godine u Rasinskom okrugu, a 32.-a u Srbiji.

Minut ćutanja u centru grada bio je način da se oda počast i Milici i svim ženama koje su stradale u porodičnom nasilju, ali i da se protestuje zbog ravnodušnosti društva i sistema na molbe, upozorenja i pretnje, koje prethode zločinu.

– Moramo da budemo efikasniji u proceni rizika, u obezbeđivanju svih mera zaštita žena od nasilja, a neophodno je i da postoji koordinira akcija svih subjekata u sistemu koji ženu treba da zaštiti – ističe za „Novosti“ Snežana Jakovljević, predsednica Udruženja „Peščanik“.

Oko 30 posto svih žena koje prijave nasilje na S.O.S. telefon „Peščanika“ živi u seoskim sredinama poput sela Varvarin, gde je živela i ubijena Milica Pavlović, prema svedočenju članova porodice, žrtva dugogodišnjeg maltretiranja. O teroru supruga Nebojše, koji je i dok su živeli pod istim krovom imao velikih problema sa alkoholom, svedoči i njena započeta „Knjiga pokajanja“.

– Bila sam mlada i ljubav je bila jača od mene i uvek sam se nadala doći će bolje vreme – pisala je pokojna Milica. – Verovala ili ne, to nikada nije došlo, zato i pišem sada ovo da olakšam dušu i da dam savet ženama da nema bolje sutra kod takvih ljudi…

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply