Prošla je 21 godina od protesta žena u Kruševcu, koje su zahtevale da se muškarci Rasinskog okruga vrate iz rata svojim kućama

Žene u crnom: 21 godina od protesta protiv slanja u rat

Organizacija Žene u crnom saopštila je danas da se u maju navršava 21 godina od protesta zbog prisilne mobilizacije u Srbiji i slanja muškaraca u rat na Kosovo 1999. godine.
Prema podacima objavljenim u izveštajima medija, u Rasinskom okrugu prisilno je mobilisano oko 12.000 muškaraca, a 52 osobe su poginule, navodi se u saopštenju.

U saopštenju je najavljeno da će u petak u znak protesta Mreža Žena u crnom, Mreža žena Rasinskog okruga i Udruženje žena Peščanik održati protestnu akciju na Trgu Kosovskih junaka u Kruševcu u 15 sati.

U saopštenju se ocenjuje da skukobi na Kosovu predstavljaju kulminaciju ratnohuškačke politike 1990-ih.

Tokom 15 dana maja 1999, u vreme ratnog stanja, glavni gradski trg u Kruševcu odzvanjao je glasovima pobunjenih građanki, koje su javno pitale tadašnji režim za sudbinu svojih muževa, sinova, očeva, prijatelja i zatražile od države njihov povratak sa Kosova, ističe se u saopštenju.

Izvor: Nova.rs

Link: https://nova.rs/drustvo/zene-u-cnom-21-godina-od-protesta-protiv-slanja-u-rat/

 

Facebook Komentari
PROČITAJ JOŠ:  Jednoglasnom odlukom, profesorka dr Radmila Maksimović dobitnica je Svetosavske nagrade Kulturnog centra Kruševac za 2021. godinu, žena koja je majka, doktorka, sportista, kulturni radnik, borac za očuvanje životne sredine nauka, zapaženu ulogu ima u mnogim poljima - prosvetni rad, sport, književno stvaralaštvo, promocija ekologije, širenje i negovanje svetosavlja uz poštovanje korena, porodice kao institucije, tradicije i nacionalnog identiteta
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply