Projekat u poljoprivredi Fadn

fadn_projekat

4. oktobra 2011. godine, započela je implementacija projekta „Uspostavljanje mreže podataka o računovodstvu na farmama u Republici Srbiji “ ( Establishment of the Serbian Farm Accountacy Data Network – FADN ). Predviđeno je da projekat traje dve godine, sa Budžetom od 2 miliona evra bezpovratnih sredstava. Projekat se u potpunosti finansira iz sredstava EU.

fadn_projekat

FADN projekat rade sve Poljoprivredne stručne i savetodavne službe u Srbiji, sa zadatakom da na odabranim gazdinstvima ( za sada ih u Kruševačkom kraju ima tri ), prikupe zbirne podatke o knjigovodstvenom funkcionisanju jednog gazdinstva, a svi podaci su pod šifrom, tako da nema mogućnosti eventualne zloupotrebe. “ Cilj je da se vidi globalno stanje u našoj poljoprivredi, kroz prikupljene knjigovodstvene podatke, pri čemu se procenjuje celokupna imovina po tržišnim vrednostima, uključujući i objekte, opremu, mehanizaciju, zemljište, kao i celokupno kretanje određene vrste proizvodnje- od ulaza , preko same proizvodnje- do završnog dela gde se sumiraju rezultati “ – kaže Zoran Starinac, savetodavac za agroekonomiju PSSS Kruševac. “ U Evropskim zemljama ovaj projekat postoji od 1965. godine, a sada je u taj projekat uključeno 55 odsto poljoprivrednih gazdinstava. U Srbiji je u ovom trenutku u taj projekat uključeno 200 do 300, a u planu je da u ovoj godini taj broj dostigne do 1.500 gazdinstava. Učešće domaćinstava je na dobrovoljnoj bazi, a podaci mogu da se koriste za projekte i dobijanje sredstava iz predpristupnih fondova EU“ zaključuje Starinac. Poljoprivrednik iz Sebečevca Borjan Simonović, učesnik je ovog projekta, smatra da će na taj način proizvođači moći da imaju tačan uvid u ostvarenu dobit, i dobiti mogućnost da izvrše, eventualnu racionalizaciju proizvodnje.

Opširnije o ovoj temi gledaćete u emisiji “ Klas“ koja se emituje u nedelju od 10 sati i 5 minuta. Pored ovog, savete iz oblasti stočarstva daće dipl.inž. Zoran Rajković, iz oblasti zaštite sadnog materijala dipl.inž. Živomir Nikolić, a iz ratarstva dipl.inž. Miljan Gvozdenović.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply