Privreda u Rasinskom okrugu ostala stabilna i tokom pandemije Korona virusa

Privreda Rasinskog okruga ostala na nogama i tokom pandemije

Osim na zdravlje nacije , epidemija korona virusa značajne posledice ostaviće i na ekonomiju. Uprkos problemima, u Regionalnoj privrednoj komori Kruševca kažu da je privreda Rasinskog okruga i tokom vanrednog stanja radila gotovo punim kapacitetom, a da će zahvaljujći državnim merama podrške gubitke smanjiti i oni koji to sami nisu mogli.

U kruševačkom „14.oktobru“ proizvodnja nije prekidana, ali su uvedena nova pravila. Redovna dezinfekcija fabričkog kruga, pogona i obavezna lična zaštita oprema za sve zaposlene. Od njih 330, 180 svakodnevno dolazi.

Raditi sa maskom nije ni malo lako,“ kaže Nebojša Milošević, metalostrugar u kruševačkom 14.oktobru, „ali je sigurno dobro što je firma radila.“

Poslovanje te  firme bazirano je na planovima s početka godine. „Nećemo uspeti za ova tri meseca da ih dosegnemo, ali neće biti tolike štete kao u slučaju da nismo radili sve vreme. Što se tiče podsticajnih mera Vlade generalno su nam ova tri meseca, što se tiče refundacije plate, dala jedan solidan relaks da nastavimo poslovanje nesmetano i da uspemo da servisiramo naše dobavljače, u meri u kojoj je to bilo moguće u ovom trenutku, kaže generalni direktor 14. Oktobra Aleksandar Vasiljević.

Proizvodni programi mnogih firmi prilagođavani su potrebama tržišta. Aleksandrovačka „Vino Župa“ medicinski alkohol radila je za Kliničke centre, a „Konfekcija Brami“ za potrebe Rasinskog okruga 150.000 zaštitnih maski .

Saša Miljković, generalni direktor Konfekcije „Brami“ u Alksandrovcu: „Skraćenja radnog vremena nije bilo, radnike nismo otpuštali i u narednom periodu ne planiramo da ih otpuštamo . Pre jedno desetak dana počeli smo da radimo one poslove koje smo već bili ugovorili i pre ove pandemije.“

Na području Rasinskog okruga posluje oko 11.000 preduzetnika i privrednih društava sa više od 13.200 radnika, koji su većinom ponovo na poslu.
Najveće kompanije proizvodnju nisu ni prekidale, izuzev „Kromberg i Šuberta“ i „Amfenola“ koji kreću od ove nedelje. Uz normalizaciju poslovanja, raduju i najave novih ulaganja.

„Henkel ulazi u potpuno novu investiciju vrednu 93,5 miliona evra kaže Predrag Vukićević, direktor Regionalne Privredne komore Kruševac. „To je direktna strana investicija . Republika je prepoznala važnost te investicije za grad Kruševac i za građane Rasinskog okruga i 14,4 miliona evra je donirala kao pomoć države. Očekujemo da fabrika krene sa radom već na jesen, a u punom kapacitetu 2021.godine. “

Realizacijom tog projekta  posao u „Henkelu“ da trebalo bi dobije još stotinu novih radnika.

Izvor: Rts.rs

Link: https://www.rts.rs/page/stories/sr/story/57/srbija-danas/3945133/privreda-rasinskog-okruga-ostala-na-nogama-i-tokom-pandemije.html

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply