Privreda duguje bankama oko tri milijarde evra

eps.rs

Prema nezvaničnim podacima, srpska privreda duguje bankama oko tri milijarde evra, a procenjeno je da 19.000 privrednih društava i 16.000 preduzetnika kasni sa izvršavanjem svojih obaveza više od 90 dana, rekla je danas direktorka Centra za usluge i posredovanje Privredne komore Srbije, Nermina Ljubović.

eps.rs

Ona je ukazala da je učešće takozvanih problematičnih kredita u ukupnom iznosu odobrenih, veoma veliko, i da u obzir treba uzeti i obavezu rezervisanja sredstava od strane banaka, za koju se takođe procenjuje da iznosi oko tri milijarde evra.

„A ukupna aktiva banaka u Srbiji je, kako kažu, oko 5,5 milijardi evra, što pokazuje stravičan odnos između plusnog i minusnog salda“, kazala je Ljubović.

Prema njenim rečima, jedan od načina da se ova situacija promeni jeste sporazumno finansijsko restrukturiranje privrednih društava, odnosno postupak redefinisanja dužničko – poverilačkih odnosa i utvrđivanje otplate postojećih dugova pod novim uslovima.

Reč je o novoj usluzi Privredne komore Srbije, kazala je Ljubović Tanjugu uoči proširene sednice Odbora za privatizaciju i restrukturiranje u Kruševcu.

„S jedne strane, poveriocima se omogućuje da u potpunosti naplate svoja potraživanja, a dužnicima da prežive i dobiju jedan dodatni period za svoju konsolidaciju, kako bi nastavili održivo da posluju na duži rok“, objasnila je ona.

Direktorka Centra, koji je formiran prošle godine, kaže da postoji više modaliteta za realizaciju postupka sporazumnog restrukturiranja – od utvrđivanja novih rokova, otplate sa grejs periodom, preko otpisa delimičnog duga, konverzije duga, do izdavanja akcija.

Međutim, prema dosadašnjem iskustvu, navela je ona, poverioci pristaju samo na utvrđivanje novog roka otplate i grejs perioda.

„U ovom trenutku, poverioci ne razmišljaju o otpisu duga, konverziji ili izdavanju akcija“, zaključila je Ljubović.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply