Privatizacija „Jugoprevoza“ Kruševac, redak primer odlične privatizacije!

Pre deset godina 550 radnika kupilo svoje preduzeće, isplatilo ga, investiralo u obnovu voznog parka i utrostručilo kapital

 

Kada su pre deset godina ovlašćeni predstavnici radničkog konzorcijuma „Jugoprevoza” (od 550 članova) najavili nadmetanje na aukciji u Agenciji za privatizaciju za kupovinu svog preduzeća, mnogi u gradu pod Bagdalom nisu verovali u takav projekat. Krah mnogih sličnih saobraćajnih preduzeća i posrtanje kruševačkog prevoznika u vreme tranzicije nisu bili preporuka da radnici kupe preduzeće čija je početna cena bila 36.251.000 dinara. Dogodilo se suprotno: 4. novembra 2005. predstavnik „Jugoprevoza”, direktor Života Cvetković okončao je proces aukcijskog nadmetanja, dajući poslednju cenu od 210.000.000.

Firma je u to vreme imala 770 zaposlenih, što znači da 220 nije ušlo u borbu za kupovinu svog preduzeća. Onda je odustalo još 15 upisanih akcionara, pa je trnovit put od zaključenja ugovora do otplate poslednje, šeste rate, od 405.000 evra 2010. godine, prešlo 535 radnika.

Generalni direktor Života Cvetković rukovodio je tim preduzećem u vreme izvršenja obaveza iz kupoprodajnog ugovora. On je i danas prvi čovek „Jugoprevoza”, ali ne govori mnogo o pređenom putu i ostvarenom uspehu. Pitamo ga hoće li radnički konzorcijum obeležiti desetogodišnjicu od kupovine firme.

– Nisam za neka slavlja iako neki smatraju da treba obeležiti deset godina od kupovine. Mi smo prošli težak put i to zahvaljujući jedinstvu u kolektivu, razumevanju suštine radničkog akcionarstva i dobroj saradnji s ovdašnjim sindikatom i bankama, koje su nam verovale. Nije bilo lako kad dođe vreme godišnje rate i kada ljudi treba da donesu novac i uplate ga, a plate su nam, ipak, bile skromne, jer je valjalo da obnavljamo vozni park, da budemo konkurentni i da opstanemo na tržištu. Redovno izmirujemo sve svoje obaveze prema državi, isplaćujemo skromne zarade za oko 550 stalno zaposlenih (oko 36.000,00 dinara u neto iznosu) i, naravno, dividendu akcionarima na kraju godine. Investiranje je, takođe, stalna briga. Nije lako danas uposliti oko 120 naših autobusa dnevno i obezbediti da svi putnici budu zadovoljni – kaže direktor Cvetković.

U Rasinskom okrugu je „Jugoprevoznik” glavni prevoznik.

Radnici koji su 2005. pristupili konzorcijumu danas imaju razloga za zadovoljstvo. Oni koji nisu imali dovoljno hrabrosti (ili mogućnosti), sigurno imaju razloga za žaljenje:

– Ja sam se kao kondukter bez dvoumljenja opredelio za radničko akcionarstvo. Želeo sam da imam svoje akcije i preduzeće na koje može da računa i moja porodica, kao i druge, pri čemu, mislim na zapošljavanje dece. Vidite, ja sam na liniji prema svom selu, Globoderu i nastojim da ničim ne pokažem da imam deo vlasništva u preduzeću koje prevozi moje komšije – objašnjava Gradimir Milićević, koji svakodnevno obavlja posao konduktera na liniji Kruševac–Pasjak–Globoder.

Privatizacija „Jugoprevoza” smatra se najuspešnijom u Rasinskom okrugu. Bilo je i drugih, ali to preduzeće danas, kada je pred stečajem više ovdašnjih nekada uglednih firmi, spada u najmnogoljudnija.

– Nema nikakve dileme da je primer privatizacije „Jugoprevoza” pokazao da radnici znaju da gazduju svojim preduzećem. Kada je radnički konzorcijum 28. novembra 2010. godine uplatio poslednju ratu, prema slovu kupoprodajnog ugovora, Kruševac je imao razloga za slavlje. Danas je svako radno mesto jako važno. Zato mi kao sindikat podržavamo sadašnje formiranje radničkih konzorcijuma u FAM-u i Mlinsko-pekarskoj industriji „Branko Perišić”. Nadamo se da primer „Jugoprevoza” neće biti usamljen – kaže Milenko Mihajlović, predsednik Veća Samostalnog sindikata za grad Kruševac i više opština Rasinskog okruga.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply