Prijave protiv zlostavljača uzaludne

Organizacija za zaštitu životinja „Orpak“ započela je prikupljanje potpisa protiv zlostavljanja, najavljujući da će je proslediti Gradskoj upravi i zatražiti da im se dodeli poseban sudija za ove slučajeve

Organizacija za zaštitu životinja „ORPAK“ započela je prikupljanje potpisa protiv zlostavljanja, najavljujući da će je proslediti Gradskoj upravi i zatražiti da im se dodeli poseban sudija za ove slučajeve. Krivične prijave se, navode u ovom udruženju, samo gomilaju, a podnosioci nemaju informaciju o procesuiranju i eventualnom kažnjavanju počionilaca.

– Tokom protekle tri godine, podneli smo pedesetak krivičnih prijava zbog maltretiranja, zlostavljanja, napuštanja i mučenja životinja, ali nemamo saznanja da je iko kažnjen – kaže Danijela Lazarević, potpredsednica „ORPAK“-a, dodajući da ZOO higijenska služba JKP „Kruševac“ takođe reaguje zbog neodgovornog ponašanja vlasnika životinja, te su i oni do sada podneli najmanje 200 prijava.

I, dok se praktično sve svodi na podnošenje prijava MUP-u i Osnovnom javnom tužilaštvu, zlostavljanje životinja u Kruševcu i okolini sve je drastičnije. Zabrinjavaju i rasprostranjenost nasilja, odnosno metode mučenja, a bacanje psa u šaht – početkom meseca, o čemu su „Novosti“ već pisale – kažu, samo je vrh ledenog brega.

Volonteri „ORPAK“-a do sada su registrovali ubijanje psa maljem, prebijanje sijamskih mačaka, davljanje kućnih ljubimaca, odsecanje šapa psima… pronalazili su pretučenu, odnosno smrznutu štenad koju je neko ostavio kod aerodromskog naselja. Nažalost, ima i primera davljenje pasa kanapom, ostavljanja usmrćenih i maltretiranih pasa u kontejnerima, vađenja očiju živim životinjama…

Zbog svega toga, u pomenutoj organizaciji za zaštitu životinja redovno apeluju na sugrađane da im pomognu u pronalaženju nasilnika, a od gradskih vlasti očekuju da ih podrže u zahtevu Osnovnom sudu da odredi posebnog sudiju koji će se baviti isključivo pitanjem dobrobiti životinja. Do sada je, inače, oko 400 Kruševljana potpisalo peticiju.

SEOBA PRIHVATILIŠTA

IAKO su im kapaciteti, pa i sredstva ograničeni, u prihvatilištu „ORPAK“-a trenutno je zbrinuto 40 životinja. Nedavno su, međutim, volonteri bili primorani da promene lokaciju prihvatilišta – jer komšiluk nije imao razumevanja za organizaciju koja je, tokom minule četiri godine, zbrinula oko 800 životinja.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply