Premijerno izveden Šekspir u Kruševcu: Publika glumce vraćala na bis, posle premijere predstave „Kako vam drago“, u režiji Nikite Milivojevića

Šekspirova Komedija „Kako vam drago“, u režiji Nikite Milivojevića, premijerno izvedena u Kruševačkom pozorištu. U određenim godinama, nemate potrebu da rešavate sve probleme sveta.

 Predstava "Kako vam drago" / Foto N. Milosavljević

Predstava „Kako vam drago“ / Foto N. Milosavljević

APLAUZ od 10 minuta i vraćanje glumaca na bis, najbolje svedoči o utiscima nakon subotnje premijere Šekspirove komedije „Kako vam drago“ u režiji Nikite Milivojevića u Kruševačkom pozorištu. Koprodukcijski rad ovog gradskog teatra, Narodnog pozorišta u Nišu i Internacionalnog džez festivala „Nišvil“ pokazala se kao pun pogodak, a izvesno je da će se želje glumaca o dugovečnosti predstave i obistiniti.

– Poslednji put sam režirao u Kruševcu 1991. godine i sećam se da je pozorište još uvek bilo u rekonstrukciji – kaže naš proslavljeni pozorišni reditelj Nikita Milivojević. – Izuzetno mi je zadovoljstvo da sam ponovo ovde, da radim Šekspira, koga volim, a posebno se bavim njegovim delima zbog angažmana na Šekspirovom festivalu. Kada čovek dođe u određene godine, komedija mu je sve više bliža kao žanr. Nemate potrebu da rešavate sve probleme ovog sveta, nego više gledate sa zabavne strane neke stvari.

Milivojević podvlači da se ponekad zaboravlja da je pozorište između ostalog i mesto plemenite zabave i da nije uvek filozofsko–politički diskurs kakav je kod nas poslednjih godina gotovo po pravilu. Na tu činjenicu podsetio ga je rad u Global teatru pre nekoliko godina, gde je viđao nasmejanu u raspoloženu publiku, a interakcija sa glumcima ostvarena je i na sceni kruševačkog pozorišta, gde je jedno Šekspirovo delo, inače, prvi put postavljeno.

– Predstava je prvi put u ovoj koprodukciji izvedena 2. avgusta na festivalu u Nišu, a naći će se na redovnom repertoaru oba pozorišta – ističe Branislav Nedić, upravnik kruševačkog teatra. – Ovo je naša druga zajednička produkcija, posle predstave „Devetstopetnaesta“ koja je izuzetno primljena kod publike. Sigurni smo da i komedija ima jednak potencijal i u novembru već imamo prva gostovanja u inostranstvu.

GLUMAČKA EKIPA

MEŠOVITU ekipu glumaca iz više gradova čine i Nebojša Vranić, Dragoslav Savić Safa, Sanja Isailović, Miloš Cvetković, Nikola Rakić, Aleksandar Marinković, Maja Vukojević, Marija Vidaković, Bojan Veljović, Marko Pavlovski, Ema Stojanović, Stefan Mladenović. Izuzetan doprinos predstavi, podvlače autori, dala je Amelija Benet, zadužena za scenski pokret i bend „Kvint-tetke“, koji tokom izvođenja predstave svira uživo.

Izvor: Novosti.rs
Link: http://www.novosti.rs/vesti/kultura.71.html:825399-Sekspir-u-Krusevcu-Publika-glumce-vracala-na-bis

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply