Premijera filma o 12. puku „Car Lazar“ u januaru 2015.

Snimatelj i reditelj Goran Erčević snimio je film o 12. puku “Car Lazar” koji je započeo proboj Solunskog fronta i učestvovao u oslobađanju Kruševca. Premijera ovog igrano-dokumentarnog filma očekuje se tokom januara.

– Nakon filma “Zalog nebu” o Spomeniku kosovskim junacima želeo sam da uradim još jedan film koji se bavi značajnim a malo poznatim detaljima iz istorije Kruševca. Scenario za film o 12. puku napisao je Slobodan Cenc dok je stručni saradnik bio profesor istorije i doktorand Darko Mihajlović. “Nebeskog narednika” igra Dušan Jović iz Trsteničkog pozorišta. Igrani deo filma snimali smo 20 dana u Grčkoj, na Krfu, Zejtinliku, obali Egejskog mora, u Kruševcu, Trsteniku, na obali Zapadne Morave. – objašnjava Erčević.

Dogovor pred snimanje

U Prvom svetskom ratu Kruševac je primio ogroman broj izbeglica i mnoga ministrastva srpske vlade koja su se povukla ispred najezde neprijatelja sa severa. U Kruševcu je bila smeštena i Centralna bolnica. U završnim operacijama za oslobođenje, kruševački XII pešadijski puk “Car Lazar” se posebno istakao. Njegov II bataljon, pod komandom potpukovnika Dragutina Gavrilovića, prvi je probio Solunski front 15. septembra 1918. godine. Posle mesec dana nezadrživih juriša, kruševački ratnici su stigli u svoj zavičaj, koji je oslobođen sredinom oktobra.

 

Goran Erčević i Dušan Jović

Film od 55 minuta se bavi sudbinom 12. puka “Car Lazar” od osnivanja pa sve do rasformiranja 1930. godine.
– Zanimljivo je da se puk od 1902. do 1904. godine zvao “Carica Milica”. Od 1920. do 1930. godine komandant puka bio je čuveni potpukovnik Dragutin Gavrilović a u jednom periodu, pre suđenja i streljanja, u sastavu puka bio je i pukovnik Dragutin Dimitrijević Apis. “Car Lazar” je prvi krenuo u proboj Solunskog fronta a odluka o tome doneta je pet minuta pre početka proboja. U filmu sam koristio 15 minuta originalnih snimaka sa Solunskog fronta iz arhive Mikija Stamenkovića koje mi je ustupila njegova supruga. Veliku pomoć imali smo i od Vojnog arhiva. – priča o zanimljivim detaljima Erčević.

Neke od scena snimljene su na groblju Zejtinlik

Prvi Erčevićev dokumentarni film “Sedam šljiva” pruvukao je veliku pažnju publike i kritike. Pre četiri godine snimio je igrani TV film “Kleveta” koji je bio u finalu festivala “Zlatni vitez” u Rusiji 2012. godine a prikazivan je u Kanadi, Australiji,širom Evrope.

– Film “ 12. puk “Car Lazar” je logičan nastavak mog rada. Iako je budžet bio skroman, samo 1,2 miliona dinara, mislim da smo uradili nešto značajno za Kruševac. Puk je bio stancioniran u Kruševcu, u njegovom sastavu su bili ljudi iz Rasinskog okruga. Za mene su najveća nagrada pozitivne reakcije publike na moje filmove mada mi godi i ponuda Kinoteke da dobijem svoj depo – zaključuje Erčević.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply