Prekinut štrajk u Župi, novi direktor odrešio kesu

Rukovodstvo Hemijske industrije Župa se dogovorilo sa četvoricom radnika Kalijumove hemije o prekidu štrajka.

 

Kako je Tanjugu rekao novi direktor Župe Bojan Cvetković, radnicima je podeljen sav novac s računa tog preduzeća.

Prema Cvetkovićevim rečima, na računu je bilo oko 3,5 miliona dinara, tako da će radno angažovanim licima, a njih ima oko 190, biti isplaćeno po 12.000 dinara, a onima koji su na plaćenom odsustvu po 7.000 dinara.

„Radnici službe obezbeđenja i vatrogasne službe juče su prekinuli štrajk glađu, dok je četvoro nastavilo da gladuje. Međutim, danas smo uspeli da se dogovorimo i sa njima, tako da je štrajk glađu u Hemijskoj industriji Župa okončan“, kazao je on. 

Cvetkovića je danas nadzorni odbor imenovao za novog generalnog direktora preduzeća, pošto je usvojena ostavka dosadašnje direktorke Snežane Stojković

Kako je juče Tanjugu rekao državni sekretar Ministarstva privrede i finansija Aleksandar Ljubić, ovu hemijsku industriju uskoro očekuje prodaja, kojoj će prethoditi skupština preduzeća 7. avgusta. 

Za tri celine već ima zainteresovanih, a ukoliko se Župa ne bude prodala iz prvog pokušaja, moći će odmah da se ponudi 50, a zatim i 30 odsto od procenjene vrednosti imovine. 

U međuvremenu, prema Ljubićevim rečima, radnici će moći da se prijave za socijalni program od 300 evra po jednoj godini staža za šta je, kako je naveo, država za sva preduzeća u restrukturiranju rebalansom budžeta obezbedila 3,7 milijardi dinara. 

Deo radnika, njih 27 koji su 11. jula počeli štrajk glađu, tražili su pet zarada od 24 zarade, socijalni program za sve koji žele da napuste preduzeće, ubrzavanje privatizacije i odvajanje profitabilnih delova fabrike. 

Iako nisu dobili svih pet zarada, radnici su odlučili da okončaju štrajk glađu, na šta su ih u utorak pozivali gradonačelnik Kruševca Bratislav Gašić i državni sekretar Aleksandar Ljubić.

Izvor: B92

 

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply