Predsednik Tomislav Nikolić u Kruševcu: „Zaštitili smo Srbe na Kosovu“

toma

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić, u izjavi za medije po završetku svečanosti povodom Dana Vojske u Kruševcu, rekao je da se Predlog dogovorenog Sporazuma u Briselu nalazi pred državnim rukovodstvom i da se pregovorima nije moglo postići više.

toma

Predsednik Tomislav Nikolić rekao je da u ovim okolnostima u Briselu nije moglo da se dođe do boljeg rešenja i istakao da Srbija nikada neće priznati Kosovo.

„Ovo je bilo jedino moguće rešenje, koje garantuje miran život za naše ljude i da Kosovo neće biti priznato u Ujedinjenim nacijama“, kazao je predsednik Nikolić.

„Srbija je obezbedila međunarodnu zaštitu srpskih zajednica, njihova prava da upravljaju svojim životom, bezbednošću, budućnošću, resursima, obrazovanjem, zdravstvom, kao i da imaju nesmetanu vezu sa maticom, bez ograničenja i bez pripadanja Kosovu“, rekao je Nikolić.

Predsednik je istakao da je sve vreme učestvovao u zauzimanju stava Beograda u dijalogu sa Prištinom, da je bio izveštavan o toku razgovora i da su srpski pregovarači postupali uz konsultacije s njim.

„Nažalost, toliko godina posle odlaska i poslednjeg srpskog vojnika sa Kosova i Metohije ovo je bilo jedino moguće rešenje koje garantuje miran život za naše ljude i garantuje Srbiji da Kosovo nikada neće biti država priznata u Ujedinjenim nacijama“, kazao je predsednik Nikolić novinarima posle obeležavanja Dana Vojske Srbije u Kruševcu.

PROČITAJ JOŠ:  Osnovan Savet za mlade pri Skupštini grada Kruševca

„Srbija nikada neće priznati nezavisnu državu Kosovo“, poručio je Nikolić i podvukao da Srbija tu teritoriju i po Ustavu i po Rezoluciji 1244 tretira kao teritoriju koja ima suštinsku autonomiju, o čemu će, rekao je, biti donet ustavni zakon.

Nikolić je podsetio da je naša delegacija u nekoliko navrata odbijala predloge koji su bili ucenjivački i dodao da su se u Beogradu dogovorili kako treba da izgleda predlog koji srpska delegacija može da prihvati i da je taj predlog „sada na stolu pred državnim rukovodstvom Srbije“.

„Da li je Srbija trebalo da pregovara – da. Da li je dobro ovo što smo dogovorili – u ovim okolnostima bolje nije moglo“, rekao je Nikolić.

Prema njegovim rečima, napravljen je korak ka sporazumu „kojim neće biti zadovoljni ni Srbi ni Albanci“.

„To je u stvari pravi rezultat pregovora“, istakao je.

Prema njegovim rečima Srbija se izborila za apsolutnu zaštitu srpskih zajednica koje do sada nije mogla ni na koji način da zaštiti.

PROČITAJ JOŠ:  Masovna imunizacija zaposlenih u Trsteniku u fabrikama

„Na građanima je da na svoj način pokažu jesu li time zadovoljni ili nisu“, poručio je predsednik Srbije.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply