Pravo srednjovekovno crkveno venčanje u Lazarevom gradu

Srednjovekovno crkveno venčanje u Lazarevom gradu

Kruševac – Prvi međunarodni „Vitez fest”, koji je juče završen u Kruševcu, obogatio je turističku ponudu Lazarevog grada organizovanjem stvarnog crkvenog venčanja dvoje mladih, ali po srednjovekovnim običajima. Među zidinama dvorskog kompleksa, u Crkvi Lazarici, venčali su se apsolvent pravnog fakulteta Bogdan Mihajlović i profesorka fizičkog vaspitanja Ivana Popović.

Ceremonija crkvenog venčanja održana je po srednjovekovnim običajima, uključujući i gađanje jabuke lukom i strelom, u prisustvu vitezova, dvorjana i brojnih posetilaca. Organizovana je i svečana trpeza, po jelovniku iz srednjeg veka, na kojoj su se našli i pečeni zec i pečena jagnjetina.

Vlasnik restorana „Konak” Dejan Mihajlović pobrinuo se da učesnici i posetioci probaju i gulaš od divljači, čerbiš od piletine, pitu od heljde bez jaja… Kao poslastica, na trpezi se našao sir, uz dosta voća, domaćeg i inostranog, naročito suve šljive i bademi. Sve to na kraju je začinjeno crvenim vinom.

Izuzetnim događajem zadovoljni su i predstavnici organizatora – Turističke organizacije Kruševac.

– Ovde, u srednjovekovnom gradu, već tri dana oživljavamo epohu kneza Lazara. Završnica festivala „Vitez fest” je ovo srednjovekovno venčanje. Napravili smo jedan drugačiji koncept dosadašnje manifestacije „Saborovanje u Lazarevom gradu” povodom tradicionalnih Vidovdanskih svečanosti. Verujem da smo uspeli da još malo osvetlimo istoriju našeg grada i našu tradiciju – kaže za „Politiku” Suzana Milosavljević, direktorka Turističke organizacije Kruševac.

Izvor: Politika.rs

Link: http://www.politika.rs/sr/clanak/357981/Srednjovekovno-crkveno-vencanje-u-Lazarevom-gradu

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply