PRAVILA KRETANJA U KRUŽNOM TOKU: Kako se pravilno kretati u kružnom toku, svaki vozač ovo treba pogledati!

Kružni tok pravilno kretanje

Kruševac sa bliskom okolinom trenutno ima pet kružnih tokova, a poražavajuće je da manje od 30% vozača zna pravila kako se kretati u kružnom toku, a čak i oni vozači koji znaju pravila kretanja u kružnom toku ta pravila ne primenjuju, već se vozi sistemom ko prvi udje u kružni tok izlazi gde mu je najbliže, a ostali čekaju da izadje. Na ovaj način vožnje se ugrožava lična i bezbednost ostalih učesnika u saobraćaju koji su u istom trenutku u kružnom toku.

Kružni tok pravilno kretanje

Jedna od stvari koje zbunjuju vozače i u kojima često greše čak i oni koji se libe da uđu u kružni tok jeste kada se uključuje svetlosni signal, to jest žmigavac. Prilikom ulaska u kružni tok uključuje se OBAVEZNO levi pokazivač pravca – žmigavac, a pre nego što se izađe, obavezno je blagovremeno o svojoj nameri obavestiti druge učesnike u saobraćaju uključivanjem desnog pokazivača pravca – žmigavca.

Pri stupanju u kružni tok takođe je važno da obratite pažnju na činjenicu da vi nemate prednost već automobili u kružnom toku, koji vam dolaze sa leve strane. Svi koji vam dolaze sa leve strane imaju prednost, ali kada se jednom nađete u kružnom toku, VI imate prednost ako se pravilno krećete i pravilno izlazite iz kružnog toka, pravilnim odabirom izlazne trake.

Mnoge takođe zbunjuje izbor adekvatne trake pri napuštanju kružnog toka, a da savladate ova pravila, može vam pomoći sledeći video.

U sledećem video snimku prikazan je pravilan način kretanja u kružnom toku. Potrebno je pogledati i naučiti pravilno kretanje u kružnom toku kako bi se osigurala svoja bezbednost, bezbednost saputnika i putnika u drugim vozilima.

{source}
<iframe width=“620″ height=“335″ src=“https://www.youtube.com/embed/8wIoR7fpPJM“ frameborder=“0″ allowfullscreen></iframe>
{/source}

 

I jedan primer kako SE TREBA i kako SE NE TREBA kretati u kružnom toku.

PRAVILNO kretanje u kružnom toku (zeleno štiklirano na slici):

  • žutra traka, ispravno skretanje u desno iz desne u krajnju desnu traku,
  • svetlo plava traka, ulazi se iz desne trake, kreće se spoljašnjom trakom i ulazi u desnu traku iz koje je prethodno izašao pre kružnog toka (pravilno bi bilo i da se narandžastom trakom vozač isključio u središnju traku na gore).

NEPRAVILNO kretanje u kružnom toku (crveno X na slici):

  • narandžasta traka, vozač se mora isključiti u središnju traku na levoj strani kako nebi ometao one koji dolaze iz gornje ulice i skreću u prvu traku desno,
  • tamno plava traka, nepravilno jer vozač u kružnom toku prelazi iz trake u traku i pogrešno se prestrojava, mora ući u središnju traku, jer presecanjem ugrožava one koji dolaze iz leve trake i skreću u desno u svoju prvu traku.

Kretanje u kružnom toku

Animacija pravilnog i pogrešnog kretanja u kružnom toku:

Pogrešno kretanje

 

Najčešća greška koju vozači prave u kružnom toku je na slici označeno kao kretanje tamno plavom i narandžastom bojom, gde se pogrešnim prestrojavanjem i isključenjem iz kružnog toka ugrožava svoja a i bezbednost drugih vozača. A ovo nepravilno kretanje je najevidentnije u kružnom toku kod DIS-a (ne poštuju se ni horizontalni znaci na saobraćajnim trakama niti pravila isključivanja iz kružnog toka, presecanjem traka i „isecanjem“ puta ostalim vozačima).

I za kraj, vrlo je važno da konstatno i vrlo pažljivo gledate oko sebe, ali bez panike, jer u sebe možete biti sigurni, ali oko vas sigurno ima dosta vozača koji misle da znaju, a ustvari ne razmišljaju o posledicama do kojih može dovesti neznanje!

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply