Povrećaj imovine – restitucije će ipak biti

restitucija

Stari vlasnici za 14 meseci dobili nazad oko 60.000 kvadrata u lokalima, stanovima i zgradama. Zahtevi za povraćaj mogu se podnositi sve do 1. marta naredne godine. Vraćaju i šume.

restitucija

Država je za 14 meseci, od kada je počelo podnošenje zahteva za restituciju, vratila starim vlasnicima i njihovim naslednicima ukupno 646 poslovnih prostora, 159 stanova i 86 zgrada na teritoriji cele Srbije. Ukupna površina ovih objekata iznosi oko 60.000 kvadrata. Više od polovine nekretnina vraćeno je u Beogradu, ukupno 364, a najviše na teritoriji opštine Stari grad – 142 poslovna prostora, 95 stanova i četiri zgrade.

Uz zgrade, lokale i stanove, vraćeno je i 76.070 kvadrata gradskog građevinskog zemljišta, više od 593 hektara šumskog i 708,7 hektara poljoprivrednog zemljišta.

– Vraćeni su i hoteli „Splendid“ i „Beograd“ u Beogradu, ali je u toku žalbeni postupak – kaže za „Novosti“ Mile Antić, koordinator Mreže za restituciju. – Od značajnih zdanja, vraćen je i Amir-agin han u Novom Pazaru i jedan hotel u Vrnjačkoj Banji. Očekujemo da će se uskoro u posedu naslednika naći i hotel „Putnik“ u Novom Sadu.

PROČITAJ JOŠ:  Akcija prikupljanja mobilnih telefona, tableta i računara za učenike osnovnih i srednjih škola koji pohađaju onlajn nastavu organizuje se i u Kruševcu i Rasinskom okrugu

Kako ističe Antić, rezolucijom Evropskog parlamenta o Srbiji, koja je nedavno usvojena, eksplicitno se traži od naše države da izmeni Zakon o restituciji tako što će se ukinuti proceduralne i pravne prepreke za vraćanje imovine u naturi. Dodatno, pohvaljuju se dosadašnji rezultati Agencije za restituciju i traži od Vlade Srbije da joj omogući nesmetani rad obezbeđivanjem administrativnih i finansijskih uslova.

– Zabrinjava povećani broj besmislenih i neosnovanih žalbi, koje izjavljuju dosadašnji korisnici državne svojine ili pravobranioci – navodi Antić.

– Primer hotela „Beograd“ je najbolja, ali ne i jedina ilustracija zloupotreba Ustavom zagarantovanog prava na žalbu. Hotel je punih 65 godina besplatno koristilo preduzeće „Železnice Srbije“. Vraćen je naslednicima bivšeg vlasnika, koji su samoinicijativno preuzeli obavezu da o svom trošku renoviraju zdanje i zbrinu sve zaposlene, ali zbog žalbe „Železnica“, ova direktna strana investicija već više od četiri meseca ne može da se realizuje. Primer vraćenog neizgrađenog građevinskog zemljišta u Novom Sadu, na koje je Republičko javno pravobranilaštvo izjavilo žalbu, odslikava činjenicu da se pojedinci iz pravobranilaštva često upotrebljavaju kao sredstvo zaštite nečijih ličnih interesa, umesto interesa Srbije.

PROČITAJ JOŠ:  Novi crni rekord, čak 191 zaražen korona virusom u poslednja 24 sata u Rasinskom okrugu!

Do sada, prema saznanjima Mreže za restituciju, nije doneto nijedno rešenje o obeštećenju u slučaju da imovina ne može da se vrati u naturi. Članovi Mreže izričito zahtevaju samo da im se vrati imovina u naturi, a obeštećenje u obveznicama i novcu neće prihvatiti, već traže izmenu zakona i uvođenje supstitucije, tačnije da umesto oduzete dobiju drugu državnu imovinu približne vrednosti.

– S obzirom na ozbiljne nedostatke zakona, mi smo do sada zadovoljni kako teče proces povraćaja imovine – kaže Antić. – Međutim, ukoliko supstitucija izostane, restitucija neće biti sprovedena. Najviše zamerki imamo na član 18 Zakona o vraćanju imovine, gde su navedeni izuzeci koji ne mogu da se vrate vlasnicima u naturu. Pored osnovanih izuzetaka, postoje i sporni, kao što su nepokretnosti u vlasništvu države, koje se izdaju stranim ambasadama.

Stari vlasnici i njihovi naslednici imaju rok do 1. marta 2014. godine da podnosu zahtev za povraćaj imovine.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply