Povoljno mesto za investiranje – Kruševac

krusevac

Na Aerodromu „Nikola Tesla“ u Beogradu održana je promocija 3. ciklusa kampanje za privlačenje investicija u Srbiju,   pod nazivom „Sledeća investiciona destinacija: Srbija“.

krusevac

Kampanju za promociju ulaganja u najbolje opštine Srbije pokrenule su pre dve godine“ Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj“ i Aerodrom“ Nikola Tesla“ , sa ciljem jačanja imidža naše zemlje kao investicione destinacije i njime su obuhvaćene isključivo one opštine koje poseduju sertifikat o povoljnom poslovnom okruženju. U prethodna dva ciklusa učestvovalo je 16 gradova i opština, a ove godine obuhvaćeno je 7 novih. Pored Kruševca tu su Paraćin, Užice, Vršac, Zrenjanin, Novi Sad i Sombor, uz podršku sedam velikih kompanija koje posluju u ovim sredinama. U uvodnoj reči „Podrška lokalnom ekonomskom razvoju“ , govorili su :direktor Aerodroma „Nikola Tesla“ Velimir Radosavljević, predsednik UO NALED-a Vladimir Čupić i ministarka za regionalni razvoj i lokalnu samoupravu Verica Kalanović. Gradonačelnik Kruševca Bratislav Gašić govorio je o značaju poslovnog okruženja za nove investicije i o tome šta radi lokalna samouprava da bi privukla strane investitore kao i da li dobijanje sertifikata olakšava stvar.

Gašić je istakao da je aktuelno rukovodstvo za kratko vreme uspelo da otvori Kancelariju za brze odgovore, koja radi svakodnevno od 8 do 20 časova, dok je istovremeno unapređen rad Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj.

Potencijalni investitori u toj kancelariji mogu dobiti sve neophodne informacije o parcelama i infrastrukturnoj opremljenosti“, rekao je Gašić, i dodao da u toj službi rade kadrovi sa odličnim poznavanjem stranih jezika, što je takođe značajno za inostrane investitore.

Gašić, koji je prisustvovao kampanji za privlačenje investicija u Srbiju na beogradskom aerodromu „Nikola Tesla“, naglasio je da je Kruševac prvi, posle Beograda, osnovao Socijalno-ekonomski savet, u kome učestvuju predstavnici poslodavaca i sindikata, kao i da je formiran Savet privrednika koji podstiče poboljšanje privrednog ambijenta.

On je podsetio i da je Kruševac doneo odluku da veliki investitori, koji zapošljavaju do 200 radnika budu oslobođeni komunalnih taksi, i napomenuo da će takve povoljnosti iskoristiti „Kuper tajers“, koji će do kraja godine, izgraditi novu fabriku u kojoj će zaposliti 138 radnika.

Pored „Kupera“, ove godine u Kruševac će investirati i kompanija „Henkel“.

Prema rečima direktorke korporativnih komunikacija „Henkel Srbija“ Jelene Šarenac, ta kompanija će u nove pogone u Kruševcu ove godine uložiti više od 10 miliona evra i izrazila očekivanje razvoja partnerskih odnosa sa lokalnom samoupravom.

Bratislav Gašić je podsetio da će u maju početi i izgradnja auto-puta Pojate–Preljina, što pored slobodne zone, koja će početi sa radom 1. marta, predstavlja veliku šansu za razvijanje industrije u Kruševcu.

Izvor: RTK

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply