Povećana spoljnotrgovinska razmena Rasinskog okruga

Maline

Povećana spoljnotrgovinska razmena Rasinskog okruga – U prvih šest meseci izvoz je u odnosu na isti period prošle godine povećan za 29 odsto, a uvoz za 42 odsto

 Maline

 

KRUŠEVAC – U Rasinskom okrugu u prvih šest meseci zabeležen je suficit u spoljnotrgovinskoj razmeni od 7,23 miliona dolara, izvoz je u odnosu na isti period prošle godine povećan za 29 odsto, a uvoz za 42 odsto, saopštila je kruševačka Regionalna privredna komora.

„Ukupna spoljnotrgovinska robna razmena Rasinskog okruga u periodu januar – jun iznosi 213,76 miliona dolara, vrednost izvezene robe je 110,49 miliona dolara, u odnosu na isti period prošle godine izvoz je povećan za 29 odsto, dok ukupan uvoz iznosi 103,26 miliona dolara, što je povećanje od 42 odsto“, navedeno je u Izveštaju RPK.U ovom periodu ostvaren je suficit od 7,23 miliona dolara, odnosno pokrivenost uvoza izvozom u ovom periodu iznosi 107 odsto.

Privrednici iz Rasinskog okruga su u prvih šest meseci najviše izvozili u Rusku federaciju, oko 15 miliona dolara, u Veliku Britaniju 14,66 miliona dolara, kao i u Nemačku i SAD po oko 10 miliona dolara.

Najviše se uvozilo iz Ruske federacije, 18,85 miliona dolara, Nemačke 11,45 i iz Kine 7,84 miliona dolara.

U prvoj polovini godine u izvozu iz Rasinskog okruga dominirale su putničke i traktorske gume, maline, artiljerijsko oružje, voda, jagode, jabuke, sadnice, kupine, crna vina.

Najznačaniji izvoznici su Kuper Tajer, Trajal,Vino Župa, PPT Namenska i PPT Petoletka Trstenik, Botunjac Fruit Orašje, Fru Kom Plus Varvarin, Voće produkt Brus, Kolarević Pojate.

Podaci pokazuju i da je više od polovine izvoza Rasinskog okruga plasirano na tržište Evropske unije, dok je petina otišla na tržište bivše Jugoslavije.

Izvor: Novosti.rs

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply