Povećana cena vode i kanalizacije, zvanično obrazloženje zbog nemogućnosti da se naplate dugovanja, ceh plaćaju redovne platiše!

Foto Arhiv JKP "Vodovod"

Kruševac: Nova cena vode važi od juna – Kruševački vodovod odlučio da, zbog velikih dugovanja koje ne može da naplati, podigne cene. Za domaćinstva kubik će koštati 46,34, a za privredu 111,20 dinara

 Foto Arhiv JKP "Vodovod"

Foto Arhiv JKP „Vodovod“

NADZORNI odbor JKP „Vodovod“ iz Kruševca doneo je odluku o uvećanju cene vode i kanalizacije za 12,96 odsto po kategorijama potrošača, a kao jedan od prvih razloga, koji se navodi u obrazloženju ove odluke je smanjen obim potrošnje vode usled smanjenja privredne aktivnosti mnogih preduzeća.

Kako saznajemo, preduzeća u stečaju duguju ovdašnjem vodovodu oko 170 miliona dinara. Više od 90 odsto ovog duga odnose se na dug nekoliko najvećih, nekada najuspešnijih kruševačkih preduzeća. IMK „14. oktobar“ duguje oko 82 miliona, HI „Župa“ 44, DIP „Savremeni dom“ 17, Fabrika ulja četiri miliona.

Za „Trajal“ korporaciju, koja duguje 11 miliona dinara, usvojen je UPPR po kojem je predviđeno da se obaveze prema poveriocima namiruju 100 odsto na vremenski period do pet godina.

– JKP „Vodovod“ je pokušao da svoja potraživanja naplati redovnim putem, iznalazeći mogućnost za kompenzacije, cesije, ali je bio prinuđen da primeni i mere prinudne naplate – navodi se u odgovoru „Novostima“ iz ovog preduzeća.

Poslednje poskupljenje usluga lokalnog vodovoda bilo je u aprilu 2015. godine. Nove predložene cene očekuju se sa junskim računom. Domaćinstva, crkve i manastiri, koji su vodu po kubiku plaćali 41,02 dinara, sada će je plaćati 46,34, dok će računi koji su iznosili 14,74, od juna biti 16,65 dinara. Privreda, pravna lica su vodu po kubnom metru plaćali 98,44, a od leta će 111,20 dinara, dok će troškovi za kanalizaciju umesto 16,80 iznositi 18,98 dinara.

Na teritoriji Kruševca ima oko 120.000 korisnika pokrivenih vodovodnom mrežom. U „Vodovodu“ predočavaju da se od ukupnog duga na privredu odnosi 70, a na građanstvo 30 odsto.

U obrazloženju Nadzornog odbora o novom cenovniku spominje se i da ove godine preduzeće očekuje uvećanje troškova poslovanja, jer je Vodovod ušao u kreditni aranžman sa KFV bankom. Ukupna vrednost investicije je 23,8 miliona evra, od čega je JKP u obavezi da plati pet odsto iznosa, tj. 1,1 milion evra u roku od 12 godina, počevši od tekuće godine, kao i da, između ostalog, troškove poslovanja povećava dotrajalost i aktuelne rekonstrukcije mreže.

NAKNADA NADZORNI odbor JKP „Vodovod“ Kruševac doneo je odluku i o utvrđivanju naknade za pogonsku spremnost sistema za sve kategorije korisnika u mesečnom iznosu od 45 dinara bez PDV, po ispostavljenom računu. Na naše pitanje, zašto se uvodi ova naknada, u vodovodu su nam odgovorili „da bi korisnik bio siguran da će do svog vodomera, u svakom trenutku, u toku 24 časa imati adekvatan pritisak i kvalitet vode u mreži“.
Izvor: Novosti.rs

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply