Poslodavcima kraj aprila zadnji rok za prijavu staža zaposlenima

eko-poslodavci

Za poslodavce u Srbiji 30. april je krajnji zakonski rok za dostavu prijava podataka o stažu i zaradama za 2012. godinu za zaposlene i osnivače koji su u radnom odnosu u svom preduzeću.

eko-poslodavci

Prijave se mogu podneti u filijalama, odnosno službama i ispostavama Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) prema sedištu poslodavca, a nepoštovanje roka smatra se prekršajem za koji su predviđene novčane kazne od 10.000 do 800.000 dinara za poslodavca, a od 2.500 do 50.000 za odgovorno lice, saopštio je PIO fond.

Iz Fonda kažu da budući da je neažurnost poslodavaca osnovni razlog zbog kojeg kasne rešenja o penzionisanju, PIO će, po isteku zakonskog roka, protiv njih podnositi prekršajne prijave.

Takođe, preliminarnu kontrolu prijava, s podacima o zaradama i stažu zaposlenih u prethodnoj godini, poslodavci mogu izvršiti elektronskim putem, odnosno preko internet sajta Fonda.

U postupku preliminarne kontrole prijave sistem automatski proverava podatke i ukazuje na greške, tako da nakon toga poslodavac može da bude siguran da su pripremljeni obrasci ispravni, i da neće biti vraćen sa šaltera Fonda kada ih dostavi u štampanoj formi ili na disketi.

PROČITAJ JOŠ:  Meštani se pobunili protiv kamenoloma firme Kruševac put tvrdeći da nemaju dozvolu za eksploataciju kamena, iz firme demantuju

Na ovaj način poslodavac može samo jednim dolaskom da završi svoje godišnje obaveze prema Fondu, koje se tiču dostave podataka o uplaćenim doprinosima za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply