Poslednji pokušaj da se proda celokupna pokretna i nepokretna imovina IMK 14. Oktobra, direktnom pogodbom!

Procenjena vrednost imovine je 4,85 milijardi dinara

Prodaje se pokretna i nepokretna imovina Industrije mašina i komponenata (IMK) 14. oktobar

Procenjena vrednost imovine je  4,85 milijardi dinara

Procenjena vrednost imovine je 4,85 milijardi dinara

Agencija za licenciranje stečajnih upravnika oglasila je prodaju pokretne i nepokretne imovine Industrije mašina i komponenata (IMK) 14. oktobar iz Kruševca u stečaju, metodom neposredne pogodbe uz prikupljanje pisanih ponuda.

Procenjena vrednost imovine ponuđene na prodaju je 4,85 milijardi dinara, a krajnji rok za dostavljanje ponuda je 28. jun.

To preduzeće je u većinskom državnom vlasništvu, do kraja maja prošle godine bilo je pod zaštitom države, a u julu je ušlo u predstečajni postupak.

Stečaj je u IMK 14. oktobar uveden u januaru prošle godine, a u februaru je doneto rešenje o bankrotu.

Od tada je prodaja fabrike kao celine oglašavana četiri puta, poslednji put u decembru prošle godine, ali nijednom nije bilo interesenata koji bi dostavili ponudu.

Tokom proteklih godinu dana u javnosti se više puta pominjalo da je češka kompanija Tatra zainteresovana za kupovinu tog nekadašnjeg kruševačkog giganta koji nikada nije bio privatizovan.

U fabrici je nakon uvođenja stečaja bilo angažovano oko 160 radnika, a trenutno ih je oko 130.

Prema ranijim podacima, 1.558 radnika na ime zaostalih plata iz 2014. i 2015. godine od fabrike potražuje više od milijardu dinara, ukupna potraživanja poverilaca iznose 13,6 milijardi dinara, prvi isplatni red potražuje 3,8 milijardi, drugi oko 210 miliona, a treći 9,6 milijardi.

Broj zaposlenih u fabrici, koja je osamdesetih godina zapošljavala 8.500 ljudi, tokom prethodnih decenija postepeno se smanjivao.

Poslednji socijalni program sproveden je krajem 2015. godine, pred uvođenje stečaja, kada je fabriku napustilo 690 ljudi, dok je godinu dana ranije, takođe kroz socijalni program otišlo 750 radnika.

Nakon uvođenja stečaja održana je jedna prodaja pokretne imovine, kada su prodati gotovi proizvodi i nezavršena proizvodnja u više pogona, za 11,46 miliona dinara, te rashodovane mašine za 1,8 miliona dinara.

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply