Poslanici iz Kruševca u Skupštini Srbije primaju platu a ne rade ništa!

JASMINA-I-OTVORENI-PARLAMENT

Poslanici iz Kruševca prisutni ali ne i aktivni na skupštinskim sednicama

JASMINA-I-OTVORENI-PARLAMENT

Na današnjoj konferenci za medije, koja je održana u sali za skupštinska zasedanja grada Kruševca, u Gradskoj kući, s počekom u 11 časova, koordinator Regionalnog centra Kruševac, Slobodan Antić, ispred Otvorenog parlamenta, javnosti je prezentovao rad narodnih poslanika u Republičkom parlamentu, koji dolaze sa teritorije grada Kruševca u periodu od 31. maja do 31. decembra 2012. godine.

Narodni poslanici Vesna Rakonjac iz Srpske napredne stranke, Bojana Krkić iz Socijalističke partje Srbije, Radoslav Komlenović iz Jedinstvene Srbije, Miodrag Đidić i Srđan Milivojević iz redova Demokratske stranke, su jedinih pet poslanika u Narodnoj skupštini koji dolaze iz Kruševca. Na početku rada trenutnog saziva u poslaničkoj klupi je sedeo i gradonačelnik Kruševca, Bratislav Gašić, koji se zbog funkcije gradonačelnika odrekao poslaničkog mesta u Parlamentu. Petoro narodnih poslanika koji dolaze sa teritorije grada Kruševca nalazi se među poslanicima koji su najprisutniji na skupštinskim zasedanjima, ali ne i među najaktivnijima. U prvih šest meseci rada Parlamenta, od 31. maja do 31. decembra 2012. godine, Miodrag Đidić je govorio 11 puta, a uložio je 2 replike, dok je njegov partijski kolega Srđan Milivojević govorio 25 puta, a uložio 8 replika. Sadašnji gradonačelnik Kruševca, Bratislav Gašić, iako je bio u poslaničkoj klupi samo do 29. avgusta 2012. godine, za to vreme govorio je 3 puta. Ostali narodni poslanici, koji dolaze iz Kruševca, nisu se obraćali na plenarnim sednicama, pokazala je analiza rada narodnih poslanika koju su sproveli istraživači inicijative Otvoreni parlament iz Regionalnog centra Kruševac. U posmatranom periodu Bojana Krkić je podnela 1 amandman, Miodrag Đidić i Srđan Milivojević, podneli su po 3 amandmana na predložena zakonska rešenja u 2012. godini. Svi ovi amandmani su odbijeni, osim jednog amandmana Srđana Milivojevića, koji je usvojen.

Kao što je pokazalo prethodno istraživanje Otvorenog parlamenta “Kako narodni poslanici donose zakone” da postoji jaka partijska disciplina po pitanju glasanja, tako je i u slučaju poslanika iz Kruševca koji su predstavnici vladajuće većine. Svo troje poslanika iz vladajućih partija je glasalo na svim sednicama, na kojima su bili prisutni, za usvajanje zakona. Za razliku od njih, njihovi sugrađani, koji se nalaze u opoziciji, retko su glasali za usvajanje zakona, Miodrag Đidić 6 puta, dok je Srđan Milivojević glasao za usvajanje zakona svega 3 puta. Miodrag Đidić je glasao protiv usvajanja 28 zakona, a nije glasao za 15 zakona, iako je bio prisutan u skupštinskoj sali. Njegov partijski kolega, Srđan Milivojević, uglavnom nije glasao, čak 11 puta, iako je bio prisutan na sednicama, dok je 5 puta glasao protiv usvajanja zakona. Kruševački poslanici su retko bili uzdržani prilikom glasanja u Parlamentu. Analizom podataka došli smo do toga da je Miodrag Đidić prilikom glasanja bio uzdržan svega 2 puta, a Srđan Milivojević samo jednom.

Grad Kruševac u aktuelnom sazivu Parlamenta u 2012. godini nije tako često bio pominjan tokom sednica. U jednom od svojih obraćanja narodni poslanik Miodrag Đidić je istakao kako je „na žalost, grad Kruševac bio industrijski centar u staroj Jugoslaviji, u SFRJ, a danas zbog tranzicije, zbog loših privatizacija daleko je od tog imidža…“, a pored Đidića, Kruševac je u par svojih obraćanja spomenuo i Srđan Milivojević. Ostali narodni poslanici koji dolaze iz stare prestonice Srbije, u 2012. godini nisu govorili u Parlamentu o svom gradu.

Istraživači Otvorenog parlamenta iz Regionalnog centra Kruševac pratili su u prethodnom period i rad republičkih poslanika koji dolaze sa područja Rasinskog okrtuga. Na sajtu http://otvoreniparlament.rs objavaljuju se govori narodnih poslanika kao i rezultati glasanja. Takođe, putem ovog sajta moguće i postaviti pitanja narodnim poslanicima.

Projekat “Otvoreni Parlament” sprovodi koalicija organizacija civilnog društva koju čine CRTA -Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost, Nacionalna koalicija za decentralizaciju, YUCOM – Komitet pravnika za ljudska prava, SeConS – Grupa za razvojnu inicijativu i Zaječarska inicijativa. Sprovođenje projekta finansijski podržava Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) preko Instituta za održive zajednice, Britanska ambasada u Beogradu i Nacionalna zadužbina za demokratiju.

Izvor RTK, 037 ks portal

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply