POSKUPLJENJE: Ogromna dugovanja prema Toplani Kruševac povećavaju cenu grejanja redovnim platišama!

Sedište JKP "Gradska toplana" u Kruševcu / Foto S. Babović

Dugovi usijali toplanu – Tople probe uoči početka grejne sezone u Kruševcu obeležili novi-stari problemi. Prvo poskupljenje posle pet godina, ali su sugrađani ipak nezadovoljni

 Sedište JKP "Gradska toplana" u Kruševcu / Foto S. Babović

Sedište JKP „Gradska toplana“ u Kruševcu / Foto S. Babović

TEK što su započeli tople probe, a iz hladnih stanova na adresu JKP „Gradska toplana“ u Kruševcu – koje se, uprkos dugovima većim od 800 miliona dinara, nada stabilnoj grejnoj sezoni – već stižu prve žalbe, između ostalog i zbog poskupljenja… Nadležni u ovoj firmi, međutim, objašnjavaju da je povećanje cene grejanja za oko 12 odsto bilo neminovno jer se ona nije menjala već pet godina, te objašnjavaju kako su za isporuku toplotne energije najkritičniji upravo početak i kraj sezone.

– Dve trećine naše mreže, koja je inače duga 23 kilometra, starije je od dve decenije, pa zato postepeno započinjemo ovaj veliki posao. Uostalom, lane su naši stari kotlovi čak 40 dana radili neprekidno, 24 sata, ali nije bilo problema – kaže direktor JKP „Gradska toplana“ Dragan Azdejković.

Među ostalim izazovima ovog preduzeća je i održavanje podstanica kojih u Kruševcu ima više od 400. Tokom proteklih pet godina sređena je četvrtina, baš kao što je obnovljeno i oko pet kilometara mreže, ali je za ozbiljnije radove neophodno bar pet miliona evra.

– Naši dugovi su 2012. iznosili oko devet i po miliona evra, pa smo samo za kredite, kursne razlike i kamate isplatili više od 600 miliona dinara. Sve do početka 2014. smo, praktično, pokušavali da redovno isplaćujemo zarade i regulišemo te velike „minuse“. U međuvremenu su se gomilali dugovi prema dobavljačima, koji sada premašuju 800 miliona, pa smo sa nekima dogovorili reprogram, a neke račune izmirujemo na druge načine – objašnjava Azdejković, posebno naglašavajući to da niko nije odbio dalju saradnju sa „Gradskom toplanom“.

GAS U TOPLANI se, po rečima direktora Dragana Azdejkovića nadaju prelasku na gas i napominju da su pokrenuli proceduru za određivanje lokacije na kojoj će se nalaziti kotlovi nabavljeni još pre desetak godina. Uz ulaganje oko 600.000 evra, kažu, konačno bi mogli da „arhiviraju“ proizvodnju toplotne energije od uglja i mazuta.

Inače, za početak nove sezone nabavljeno je 14.000 tona uglja, do kraja meseca bi trebalo da pristigne još 7.000, a tokom čitave zime potroši se između 36.000 i 38.000 tona. Kada je „debeo minus“, potrošnja dostiže i 390 tona dnevno, a u firmi ističu kako – ni dok su, duže od meseca, grejali bez prekida – nisu fakturisali dodatno isporučenu toplotnu energiju.

– Cena grejanja iznosila je 74 dinara po kvadratu za fizička lica i odobreno je da se cena podigne na 90, ali smo se opredelili za najniže u Srbiji i tako došli do 83,6 bez poreza, što za stambeni prostor ukupno iznosi 104,5 dinara. Pritom je oko 35 odsto korisnika već prešlo na sistem obračuna po potrošnji i njima, da bi se pripremili za novi obračun koji će biti obavezan od naredne sezone, šaljemo i uporedne cenovnike – zaključuje Dragan Azdejković.

 

Večernje Novosti

Facebook Komentari
You can leave a response, or trackback from your own site.

Leave a Reply